Slučaj privatizacije KEK-a

Osnovni sud u Prištini nije prihvatio zahtjev za odbacivanje optužnice protiv četiri bivša ministra Besima Beqaja, Mimoze Kusari Lile, Dardana Gashija i Nenada Rašića, kao i ostalih optuženih u aferi privatizacije distributivne mreže Kosovske energetske korporacije, prenosi Reporteri.

Svih 19 optuženih u slučaju privatizacije distributvne mreže KEK, na početnom ročištu održanom 28. oktobra 2020. godine u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnilo su se da nisu krivi.

Specijalno tužilaštvo Kosova tereti čevoro bivših ministara, koji su funkciju obavljali tokom druge vlade Hashima Thaçija, kao i još 15 osoba, za zloupotrebu službenog položaja u slučaju privatizacije distributivne mreže Kosovske energetske korporacije.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva podignutoj 10. aprila 2020. godine, Besim Beqaj je optužen kao predsjednik vladinog Odbora za privatizaciju, a Mimoza Kusari Lila, Nenad Rašić, Dardan Gashi i Lorik Fejzulahu, terete se da su prekoračenjem nadležnosti omogućili sticanje materijalne koristi drugim licima.

Optužnica tereti Kusari, Gashi, Beqaj, Rašić i ostali da su naneli milionsku štetu Kosovskoj energetskoj korporaciji i Vladi Kosova, kao njenom akcionaru.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri