Snosi dio odnogornosti

Njemačka Vlada podržava i pomaže rad Specijalnog tužilaštva Kosova za ratne zločine, piše u odgovorima na upit poslanika u koje DW ima uvid. Opoziciona Ljevica kritikuje da je Berlin godinama tolerisao zločine.

Zvanični Berlin pridaje „veliki značaj“ Specijalnom tužilaštvu koje se bavi zločinima Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK). „Iz perspektive Savezne Vlade, rasvjetljavanje ratnih zločina i povreda ljudskih prava ima centralnu ulogu u okviru procesa pomirenja“, piše u odgovoru njemačke Vlade na parlamentarni upit Levice. DW ekskluzivno ima uvid u taj dokument.

„Korupcija i organizovani kriminal i dalje predstavljaju centralne izazove za politiku i ekonomiju Republike Kosova“, piše dalje u odgovorima.

Poslanike Ljevice je zanimalo da li su njemačke vlasti prećutno pristajale na saradnju sa kosovskim liderima poput Hashima Thaçija, koji su, tek dvadeset godina od rata, optuženi za ratne zločine. Iz Berlina odvraćaju da su, poslije izbora na Kosovu 2001. sarađivali sa izabranim predstavnicima, ali uvijek naglašavali značaj razjašnjavanja ratnih zločina.

U odgovoru Vlade navodi se da je podržavan i rad Haškog tribunala, i Specijalnog suda i tužilaštva za Kosovo kojem se pomaže „finansijski i u okviru pravne pomoći“. „Savezna vlada je uz to sekundirala troje zaposlenih u kosovsko Specijalno veće i kancelariju Specijalnog tužioca.“


„Njemačka Vlada snosi dio odgovornosti"

Prema riječima Sevim Dagdelen, poslanice njemačke Levice koja je postavila upit, godinama su „ignorisane i zataškavane“ optužbe protiv Hashima Thaçija i njegovih „mafijaških struktura“.

Dagdelen navodi saznanja specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dicka Martija, bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, ali i njemačke obaveštajne službe BND koja je još 2005. povezivala kosovske lidere sa organizovanim kriminalom. Taj izvještaj je u cjelosti procurio kroz objave Wikileaksa.

„Njemačka Vlada snosi dio odgovornosti što su teška krivična djela na Kosovu do danas ostala nekažnjena i što korupcija još cvijeta“, navodi Dagdelen za DW.

Na nekoliko pitanja Ljevice odgovori nisu preneti jer se klasifikuju kao „tajna“ i obuhvataju saznanja njemačkih službi. Recimo, da li Berlin ima saznanja da su ljudi iz SHIK (tajne policije UÇK odgovorne za likvidaciju političkih protivnika) i danas u obavještajnim vrhovima Kosova? I da li su kosovske tajne službe na meti imale i Unmik, Euleks ili Kfor kako bi podrile istrage protiv Thaçija i drugih?

„Komandanti UÇK su dvoreni kao saveznici u protivpravnom ratu NATO 1999. i podržavani na putu ka najvišim funkcijama u politici i tajnim službama“, kritikuje Dagdelen. „Nije čudo da njemačka Vlada svoje mračne kosovske veze drži pod oznakom tajnosti.“


Merodavni pregovori u Briselu

Neka pitanja odnose se na aktuelne pregovore Beograda i Prištine. U njemačkoj Vladi otkrivaju da su predstavnici EU i Sjedinjenih Država učestalo razgovarali o pregovaračkom procesu, ali da EU nije konsultovana o sadržaju takozvanog Vašingtonskog sporazuma. Misli se na dva različita papira koja su u septembru kod Donalda Trumpa u Bijeloj kući potpisali srpski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti.

„Iz perspektive Savezne vlade, merodavan je povratak pregovorima pod vođstvom EU i specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka u julu 2020“, navodi se u odgovorima.

Na pitanje Ljevice da li je, prema saznanjima Berlina, Vašington favorizovao razmjenu teritorija – sjevera Kosova i Preševske doline – njemačka Vlada podseća da su tu ideju lansirali Vučić i Thaçi na jednom forumu u Austriji u avgustu 2019. godine.

„Predstavnici američke administracije su povremeno za medije signalizirali otvorenost za svako rješenje oko kojeg bi se saglasile dvije strane, ali i pojašnjavali da SAD ne rade u pravcu promjene granica“, dodaje se u odgovoru Berlina.