Tokom pandemije

Tokom pandemije, oko 400.000 kilograma proizvoda, koji nisu ispunjavali potrebne standarde, uništeno je odlukom Agencije za hranu i veterinarstvo, rekao je portparol te agencije Lamir Thaçi, prenosi Koha.

Thaçi je naveo da je glavni fokus usmjeren na kontrolu sigurnosti hrane, dodajući da se kontrola na granicima sprovodi u potpunosti.

"Bez obzira na bilo koju situaciju koja se može dogoditi, čak i u vrijeme pandemije, imamo obavezu očuvanja javnog zdravlja, što uključuje zaštitu bezbjednosti hrane i zdravlja životinja i biljaka. U bilo kojoj situaciji moramo u potpunosti voditi računa o sigurnosti hrane. Sve vrijeme smo provjeravili prehrambene proizvode i bili su u potpunosti bezbjedni. Kontorla na granicama je na nivou od 100 odsto", rekao je Thaçi.

Thaçi je ukazao da je za vrijeme pandemije uništeno oko 400.000 kilograma prehrambenih proizvoda i naglasio da je kontrola veoma složena i da bi svi trebalo da budu oprezni, uključujući i potrošače.

"Kontrola hrane na Kosovu je standardna, i vrši se i u drugim zemljama. Pravni akti u oblasti bezbjednosti hrane usklađeni su sa zakonima EU i proizvodi se kontrolišu na isti način na Kosovu. Područje kontrole je vrlo složeno i svaki akter mora biti oprezan, uključujući i potrošača, jer prehrambeni proizvodi nisu proizvodi koje kontroliše država i tada je njihova sigurnost zagarantovana do kraja. Svako od nas mora biti oprezan kada je hrana u pitanju. Vrijednost robe na granici procjenjuje carina, dok je unutra PAK. Naš glavni posao je sigurnost hrane", rekao je on.

Thaçi je rekao da oni stalno zahtjevaju povećanje budžeta i povećanje broja zaposlenih inspektora.

"Kao nadležni organ napravili smo budžetske projekcije po potrebi i kontinuirano podnosimo zahtjeve za povećanje budžeta, broja osoblja, posebno broja veterinarskih inspektora. Pored budžeta, imamo i sopstvene prihode, jer se granične kontrole plaćaju na osnovu propisa o utvrđivanju poreskih vrijednosti na graničnim kontrolama", rekao je Thaçi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore