RIJEČ STRUKE

Pojavom podvarijante omikron soja koronavirusa (XBB.1.5.) zvanog "kraken" stvorila se i određena doza zabrinutosti u javnosti. Ipak, struka napominje kako mjesta panici nema.

Ova podvarijanta se pojavila u Sjedinjenim Američkim Državama prošlog mjeseca i za veoma kratko vrijeme raširila se većim dijelom svijeta.

Za svega par dana procenat zaraze je sa četiri posto skočio na 40 posto od ukupnog broja pozitivnih na COVID u SAD-u.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) uvjeravaju da mjesta za paniku nema, a istog su mišljenja njihove kolege iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Oni smatraju kako je ovaj soj "samo bljesak na radaru u Evropi u smislu broja slučajeva" i da njegova smrtnost nije veća u odnosu na omikron soj.

U Sarajevu, ali ni u Bosni i Hercegovini do sada nije detektovan niti jedan slučaj zaraze ovim sojem, no stigao je naprimjer u Rumuniju u kojoj su za sada potvrđena dva slučaja zaraze.

Tim povodom kontaktirali smo infektologa iz Opće bolnice, doktora Ednana Drljevića koji nam je pojasnio kakva je epidemiološka situacija u Sarajevu kada je u pitanju kraken soj virusa.

"Soj kraken je detektovan u zemljama poput Austrije, Rumunije, Njemačke, Švedske i Velike Britanije, a s obzirom da su novogodišnji praznici iza nas, velika je vjerovatnoća da smo virus 'uvezli' u BiH dolaskom turista iz navedenih zemalja", mišljenja je doktor Drljević.

Pojasnio nam je kojom se brzinom ovaj soj širi kao i koliko je i da li je uopšte opasan.

"Za sada se ne zna puno o ovom soju osim da se širi brže od svih prethodnih sojeva brzinom 1,6. Ono što je olakšavajuća okolnost je ta da je kraken neuporedivo blaži od omikrona, a ista je stvar i sa brojem smrtnih slučajeva, pokazala su dosadašnja istraživanja", dodaje doktor Drljević.