Skidanje oznake tajnosti

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država jednoglasno je podržao skidanje oznake tajnosti sa američkih obavještajnih informacija o porijeklu virusa COVID-19.

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država jednoglasno je podržao skidanje oznake tajnosti sa američkih obavještajnih informacija o porijeklu virusa COVID-19.

Odluku su podržali svi zastupnici Republikanske i Demokratske stranke, bez ijednog uzdržanog glasa – rezultat je bio 419:0 i ostaje još samo da je potpiše predsjednik države Joe Biden da bi stupila na snagu, prenosi Beta.

Parlamentarna debata bila je kratka i držala se teme: Amerikanci žele da znaju kako je smrtonosni virus nastao i šta se može učiniti da buduće epidemije budu spriječene.

“Američka javnost zaslužuje odgovore u pogledu svakog aspekta COVID-19 pandemije”, rekao je republikanski kongresmen Michael Turner iz Ohioa, inače predsjedavajući Komiteta za obavještajna pitanja Predstavničkog doma Kongresa.

To, prema njegovim riječima, uključuje odgovore na pitanja “kako je ovaj virus stvoren, i naročito, da li je njegovo porijeklo prirodno ili je rezultat nekog laboratorijskog dešavanja”.

Pitanje transparentnosti

Najviši predstavnik Demokratske partije SAD-a u Komitetu za obavještajna pitanja, kongresmen Jim Himes iz Connecticuta, rekao je tokom rasprave u Predstavničkom domu da je “transparentnost kamen temeljac demokratije SAD-a, jer bez transparentnosti pripadnici američkog naroda ne mogu imati informacije koje su im potrebne da bi se ponašali odgovorno kao građani jedne demokratije”.

Odluka o deklasificiranju odnosi se na obavještajne podatke u vezi sa kineskim Institutom za viruslogiju u Wuhanu, i pominje “potencijalne veze” tamošnjih istraživanja i izbijanja epidemije COVID-19, koju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemijom u martu 2020. godine.

Američke obavještajne agencije podijeljene su u pogledu mogućeg uzroka njenog izbijanja – da li se radilo o “curenju” virusa iz laboratorije ili je virus sa životinja prešao na čovjeka.

Eksperti kažu da se porijeklo virusa, koji je samo u Americi ubio više od milion ljudi, vjerovatno neće saznati za mnogo godina – ako se ikada i sazna.

Prethodno je Predstavnički dom, koji je sada pod kontrolom republikanaca, imenovao komitet koji se bavi porijeklom virusa.

Današnje glasanje rijetki je moment potpune međupartijske sloge, uprkos ponekad usijanoj retorici kongresmena na temu nastanka virusa i odgovornosti američkih zdravstvenih zvaničnika koji su se, na čelu sa Anthonyjem Faucijem, borili sa pandemijom.

Sličnu odluku, čiji je nacrt predložio republikanski senator Josh Howley, već je usvojio gornji dom američkog kongresa, Senat, u kojem većinu ima Demokratska partija SAD-a.

Ako odluku potpiše predsjednik SAD-a, traženi podaci morat će da budu deklasificirani u roku od 90 dana.