Uzorci se šalju u inostranstvo

Kosovo nema kapacitete da ispita da li na teritoriji Kosova postoji novi soj koronavirusa, pa se očekuje da će uzorci biti poslati u inostranstvo sljedeće nedjelje, piše Gazeta Express.

Prva zemlja koja je istražila novi soj koronavirusa je Velika Britanija, a nedavno je obljavljeno da je novi soj stigao i u SAD.

Na Kosovu za sada nema potvrda o postojanju novog soja virusa kovid-19, jer ne postoje mogućnosti za takvu vrstu ispitivanja.

Direktor Odjeljenja za mikrobiologiju Xhevat Jakupi rekao je da je ostvaren kontakt sa kancelarijom SZO u Prištini, kako bi sljedeće nedjelje bilo poslato 20-30 uzoraka u bilo koju laboratoriju u Evropi, ne bi li se utvrdilo da li novi virus postoji na Kosovu.

"Moramo da razgovaramo sa SZO, jer ona to finansira. Jedna od opcija je da ih pošaljemo u Berlin, druga je u Holandiju a treća u London. Vidjećemo koju ćemo izabrati", rekao je on.

Očekuje se da će uzorci biti poslati sljedeće nedjelje, dodao je Jakupi i naglasio da prema podacima SZO nema naznaka da novi soj virusa daje ozbiljnije kliničke simptome, pa sa kliničkog aspekata, kako je naveo, nije bitno da li postoji novi soj ili ne.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani izjavio je da očekuje da vakcine protiv kovid-19 stignu na Kosovo do marta, ali da to zavisi i od međunarodnih organizacija.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express