Zvaničnici SZO kažu da Kosovo nema potrebnu infrastrukturu

U nedostatku efikasnog lijeka za liječenje koronavirusa, na Kosovu se razmatra mogućnost liječenja krvnom plazmom onih koji su ovaj virus preležali, ali još uvijek nije poznata procedura po kojoj se to radi, prenosi Koha.

Infektolog Salih Ahmeti podsjeća da je ovakva vrsta liječenja korišćena tokom pandemije malih boginja 1972. godine, ali postoje indikacije u kojim slučajevima treba uzimati plazmu i kod kojih pacijenata se može dati.

Ahmeti je rekao da su oni kao kolegijum za pitanje zaraznih bolesti u maju ove godine uputili preporuku Ministarstvu zdravlja za pokretanje primjene ove metode, ali da ministarstvo nije odgovorilo kada se očekuje da započne ovaj postupak na Kosovu.

Ministarstvo zdravlja je u pisanom odgovoru reklo da o plazmi razgovaraju sa Univerzitetskim kliničkim centrom i Transfuzijom krvi, ali da će stručno mišljenje o tome dati stručnjaci iz relevantnih kliničkih službi.

Iz ovog ministarstva poručuju da, ukoliko se ova metoda može primjeniti, oni će preduzeti potrebne administrativne radnje kako bi se postupak omogućio.

Na drugoj strani, zvaničnici SZO na Kosovu kažu da zdravstveni sistem na Kosovu nema potrebnu infrastrukturu za primjenu ove procedure.

Pacijenti koji su izliječeni od koronavirusa stvaraju antitijela u krvi koja se nalaze u plazmi i to se može koristiti kod zaražene osobe.

Transfuzijom ovih antitijela stvara se ono što je poznato kao pasivni imunitet kod pacijenata sa COVID-19.

Za sada je u regionu Makedonija jedina koja je započela primjenu ovog postupka.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore