Mogućnost zloupotrebe

Inicijativu Ministarstva za infrastrukturu i saobraćaj da se privatizuje jedinica za vozačke dozvole čelnici Udruženja vozačkih škola “Dardania” u Prištini smatraju neprihvatljivom. Iz ovog udruženja smatraju da će ova inicijativa dovesti do gašenja svih ostalih auto-škola, prenosi Koha.

Predsednik udruženja "Dardania" Afrim Islami rekao je da će se, ukoliko se tako nešto dogodi, u roku od godinu dana sve auto-škole zatvoriti, jer sumnja da će ista kompanija otvoriti sopstvenu auto-školu.
"Imali smo problema i stalno smo podnosili zahteve. Naš glas se nikada nije čuo. Prvo smo želeli da rešimo pitanje ispita. Upravljačka struktura u jedinici za vozačke dozvole je u katastrofalnom stanju. Oni bi trebalo da snose odgovornost za ovo", rekao je Islami.
Islami tvrdi da je zakon donet samo zbog ličnih interesa nekih pojedinaca.
"I pre pandemije bilo je kašnjenja u prijemu ispita. Kandidat se prijavio 13. marta a ispit mu je određen za 6. avgust. Kandidat čeka na ispit već četiri meseca. Posle četiri meseca, kandidat ne zna gde bi mogao da bude, može negde da studira ili ima ispite, može negde da ode. Čak i posle četiri meseca, dešava se da se ispit uopšte ne održi, jer nedostaje ispitivača", izjavio je Islami.
Prema njegovim rečima veliki problem prilikom polganja za vozačku dozvolu predstavlja i mali broj ispitivača.
"Postoji velika borba oko ispitivača. Na listiću se obeležava svaki kandidat koji polaže ispit, nakon 48 sati ima pravo na testiranje. Oni se bave privatizacijom jedinice za vozačku dozvolu, da li donosite zakon o privatizaciji. Umesto da se radna grupa koja postoji bavi pitanjem licenciranja ispitivača za polaganje ispita," kaže on.
Islami tvrdi da zna imena onih koja će preuzeti auto-škole ukoliko ova jedinica bude privatizovana, ali za sada nije želeo da ih otkrije.