Sletio u Tiranu umjesto u Prištinu

Dok Demokratski savez Kosova (LDK) završava pregovore sa partijama u cilju formiranja nove vlade, na Kosovu se vodi rasprava gdje je poslanik Behgjet Pacolli, čija partija takođe teži da bude dio buduće vlade.

Takođe, pitanje kojim se bavi javnost i politički krugovi je i da li je predsednik Kosova Hashim Thaçi prevezao Pacollija iz Albanije na Kosovo u vrijeme ograničenog kretanja zbog korona virusa.

Kako su se pojavile sumnje?

Sumnje na to izneo je vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova na dužnosti Xhelal Sveçla.
Demokratski savez Kosova, od koje je Thaçi kao drugo plasirane partije na izborima 6. oktobra 2019. tražio mandatara za formiranje nove vlade, još uvek nema potreban 61 glas za izglasavanje vlade.
Iz te partije su u sredu uveče (29. april) preneli predsedniku Kosova da “čim se obezbedi parlamentarna većina, partija će predložiti i zvanično kandidata za premijera”. Kandidat za premijer je inače Avdullah Hoti.
LDK je do sada postigao sporazum o zajedničkoj vladi sa Alijansom za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, Srpskom listom i Inicijativom za Kosovo Fatmira Limaja. Očekuje se dogovor i sa Pacolijem i ostalim manjinskim partijama.

Gde je pandemija zatekla Pacollija?

Pacollija je međutim pandemija zatekla u Švajcarskoj i njegovi napori poslednjih dana da se vrati na Kosovo i izbegne karantin od 14 dana, što su pravila nadležnih institucija, za sada nisu uspeli.
Njegov avion je trebao da sleti na Kosovo u utorak, ali je umesto u Prištinu navodno sleteo u Tiranu. Granice Kosova i Albanije inače su zatvorene usled pandemije.

Da li se Thaçi sastao sa Pacolijem?

Vršilac dužnosti Ministra unutrašnjih poslova, Svećlja, na konferenciji za medije u sredu je izneo tvrdnju da postoji sumnja da se Tači tokom jednog putovanja u Albaniji sastao sa poslanikom Pacolijem.
“Od granične policije kasno sinoć (utorak) sam informisan da je predsednik Hašim Tači prešao državnu granicu oko 18 sati u pravcu Albanije. Isti se vratio nešto posle 19 sati kada je predsednikova pratnja zaustavljena i kada je konstatovano da se u njoj nalazi predsednik”, kazao je Sveçlja.
On je dodao da je Thaçi sedeo na mestu suvozača i da nije moglo da se utvrdi da li je i Pacoli sa njim zbog zatamljenih stakla. Takođe je istakao da Tači nije obavestio državni protokol o njegovom putovanju.
Naveo je i da ukoliko se u vozilu nalazio Pacolli, onda bi Thaçi trebalo da bude u izolaciji na osnovu odluke Vlade Kosova. Od Pacolija je zatražio da kaže gde se nalazi, i poručio da ukoliko se pojavi u javnosti a bez podvrgavanja određenim merama, onda će organi reda da poduzmu korake.
RSE je pokušao da kontaktira Pacolija ali bezuspešno.

Thaçi kaže da je kod kuće

U sredu uveče, Thaçi je u direktnom uključenju na Televiziji Dukadjini da je “od oslobođenja Kosova do juče kada sam izašao i ušao na relaciji Kosovo-Albanija prošao sam kroz iste procedure, a što se tiče interesovanja Sveçle i Kurtija (Albin, premijer na dužnosti), koji su se pretvorili u kriminalni poduhvat, ja se nalazim kući”. Thaçi je odbacio tvrdnje da je preko granice preneo Pacollija.

Kurti odgovara Thaçiju

Premijer na dužnosti Kurti potom je na Fejsbuku napisao da je Tačijevo putovanje bez protokola u suprotnosti sa merama pandemije COVID-19 i “loš primer koji gradjani ne trebaju da slede”
“Što se uvreda tiče”, Kurti je pozvao Thaçija na televizijsku debatu “a ako hoće neka uzme sa sobom i Behgjeta Pacolija, a ja ću Sveçlu i Rashita Qelaja (direktor policije)".

Pacolli optužuje

Pacolli je putem Twittera optužio vladu na dužnosti da mu ne dopušta da se vrati na Kosovo kako bi kao izabrani poslanik obavio svoje dužnosti.
Na osnovu poduzetih mera u cilju sprečavanja širenja pandemije, svaka osoba koja uđe na Kosoov mora da ode u karantin (Studentski centar) na 14 dana.
Inače, Pacollijeva i Limajeva predizborna koalicija dobila je šest poslaničkih mandata u Skupštini Kosova.

Kako se stiglo dovde?

Demokratski savez Kosova pokrenuo je razgovore o formiranju vlade nakon što je predsednik Kosova Hashim Thaçi 23. aprila putem pisma zatražio od lidera LDK-a ime kandidata za mandatara buduće vlade Kosova.
Do ove situacije je došlo nakon pada Kurtijeve vlade 25. marta, 51 dan od njenog formiranja. Kurtijeva vlada srušena je na inicijativu njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova a zbog nesuglasica.
Thaçi je potom od Kurtija u nekoliko navrata zatražio ime novog mandatara vlade, budući da je Kurtijev pokret Samoopredeljenje pobednik na izborima 6. oktobra. Kurti nije bio zainteresovan za novu vladu već za izbore nakon okončanja pandemije, a da do tada funkcioniše njegova vlada na dužnosti.
On je nedavno izjavio da se nova vlada može formirati samo izborima i poručio da njegova partija neće uspeti da zaustavi narod od protesta. U slučaju formiranja vlade, on je kazao da će se obratiti Ustavnom sudu.