Plan Thaçija i LDK

Politička kriza u Prištini ulazi u sve napetiju fazu, očekuje se formiranje nove vlade na čelu sa funkcionerom LDK Avdullahom Hotijem, a Koha Ditore navodi da predsjednik Hashim Thaçi i Isa Mustafa planiraju da to sprovedu tokom prvomajskog praznika, kada Ustavni sud ne radi, i prije nego što će Pokret Samoopredjeljenje moći da reaguje i pošalje zahtjev za ocjenu ustavnosti.

Izvor Kohe kaže da će to omogućiti da vlada Hotija uđe u kabinet prije nego što Ustavni sud može da odluči da obustavi proces do konačne odluke. Na taj način bi nova vlada bila legalna bar do odluke suda, što bi moglo potrajati nedjeljama, a možda i više. 
Ovaj bi scenario mogao da se realizuje već danas ili sutra, po isteku radnog vremena, piše ovaj list, i podsjeća da Ustavni sud ne radi do ponedjeljka.
LDK je u srijdu finalizovao koalicione sporazume sa ključnim političkim strankama, s kojima namjerava da oformi vladu. Sporazum je napravljen sa Alijansom za budućnost Kosova i Srpskom listom. 
A ako se pomenuti scenario sprovede, nakon formalizacije koalicije LDK-AAK-NISMA i manjinskih stranaka, predsjednik Thaçi će imenovati Avdullaha Hotija za mandatara. Poslije radnog vremena danas, prema tom scenariju, predsjednik Thaçi će donjeti dekret i predložiče Skupštini Hotija kao kandidata za premijera.
U takvim okolnostima, Samoopredjeljenju će biti onemogućeno da odmah ospori dekret Thaçija i preda ga na ocjenu Ustavnom sudu, što bi obustavilo proces izbora nove vlade.