Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor Vigan Qorrolli poručio je večeras da ukoliko je poslanik Skupštine Kosova Etem Arifi glasao za obaranje vlade Albina Kurtija, u vrijeme dok je bio osuđen pravosnažnom presudom, odluka Skupštine o razriješenju vlade je nezakonita i treba da bude poništena.

Savjetnik vršioca dužnosti premijera Kosova Erzen Vraniqi rekao je ranije danas da je Etem Arifi iz Stranke Aškalije za integraciju izgubio mandat nakon što je osuđen na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela "prijevare sa subvencijama".

Qorrolli je, komentarišući tu vijest, istakao da ako je Arifi glasao 25. marta za obaranje Vlade Kosova, a bio je pravosnažno osuđen, odluku treba poništiti.

"Prema članu 70.3 (6) Ustava Kosova, mandat poslanika se gubi ako je pravosnažnom odlukom osuđen na godinu ili više godina zatvora. Etem Arifi izgubio je status poslanika prije 25. marta, jer je presuda Apelacionog suda objavljena prije ovog datuma - stoga Vlada Kosova mora da podnese Ustavnom sudu zahtjev za poništenje odluke Skupštine Kosova o razriješenju Kurtijeve vlade - jer je po Ustavu na sjednici učestvovao jedan bivši poslanik. Odluka Skupštine je neustavna. Otkrivanje ove činjenice ozbiljno utiče na ustavnu demokratiju Kosova", poručio je Qorrolli.

Etem Arifi je poslanik iz Stranke Aškalije za integraciju, i spada u one poslanike koji podržava inicijativu LDK za formiranje nove vlade, prenosi Zeri.

Arifi je osuđen za krivično djelo "prijevara sa subvencijama".

Izvor: Kosovo Online