Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla rekao je da je predsjednik Kosova Hashim Thaçi u utorak prekršio protokol odlazeći u Albaniju, te da o tome nije obavjestio Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Koha.

MUP kaže da je Thaçi prekršio protokol sa posjetom Albaniji i ujedno "moli" predsjednika AKR Behgjeta Pacollija da kaže lokaciju gdje se tačno nalazi.

Sveçla je dodao da će, ako se pokaže da je tačan izvještaj da je poslanik Pacolli ušao na Kosovo sa Thaçijem, policija preduzeti mjere protiv predsjednika AKR.

Ranije danas Koha je objavila da je Thaçi juče bio u Albaniji, postavljajući pitanje da li se tamo sastao sa Pacollijem.

Kolumnista tog lista Asdren Rahmani je napisao:

"Nije bilo vijesti o tome šta je radio ili koga je video u Albaniji. Možda je išao u susret bivšem ministru Pacolliju? Ili ga je možda doneo sa sobom na Kosovo (s obzirom da mu policija nije pregledala prtljag). Sve ćemo saznati ubrzo".

"Granična policija me je obavjestila da je predsjednik Republike Kosovo, Hashim Thaçi prešao granicu malo prije 18 sati u pravcu Albanije. Na Kosovo se vratio nešto iza 19 sati. Kada je zaustavljena predsjednikova pratnja, otkriveno je da je predsjednik bio u drugom automobilu. Takođe je primjećeno da je predsjednik sedeo na prednjem sjedištu, uprkos bezbjednosnim pravilima za VIP osobe. Policija, zbog crnih prozora, nije mogla da razlikuje da li iza njih sjede drugi ljudi", rekao je Sveçla na konferenciji za novinare.

On je objasnio da je Thaçijev pratio još jedan automobil u kome je bio samo vozač.

"Za pojašnjenje, prema Zakonu o državnom protokolu, svaka posjeta predsjednika inostranstvu, bila zvanična ili privatna, mora biti najavljena Protokolu. Do sada nemamo potvrdu da je Thaçija pratio Pacolli, međutim takav scenarij, ako se dokaže da je tačan, u potpunosti bi potkopao Republiku Kosovo i predstavljao bi potpuno nepoštovanje sprovođenja zakona. Štaviše, kršenje odluka koje je donelo nadležno tijelo, u ovom slučaju Ministarstvo zdravlja, radi kontrole pandemije, je krivično djelo opisano u članu 250 Krivičnog zakonika", dodao je.

Sveçla je kazao i da ako se dokaže da je Thaçi bio u kontaktu sa Pacollijem, odnosno osobom iz inostranstva, takođe podleže mjerama da mora da da bude u karantinu od 14 dana.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore