Kandidat LDK za premijera

Kandidat LDK za premijera Avdullah Hoti objavio je da je, pored sporazuma sa AAK Ramusha Haradinaja, postignut dogovor i sa Srpskom listom i izrazio očekivanje da će danas biti zaključena koalicija koja će voditi novu vladu, prenosi Gazeta Express.

Hoti je naveo da je zadovoljan postignutim sporazumom sa strankama.

„Zadovoljan sam sporazumom koji smo postigli sa AAK i drugim strankama. Postavili smo kriterijume na osnovu kojih ćemo zajedno vladati. Svi oni koji budu u kabinetu ispunjavaće potrebne uslove. U prvim danima vlade donećemo sporazum o samoupravi u Skupštini“, rekao je Hoti.

Kandidat za premijera kaže da ne zna tačno gdje je lider AKR Behgjet Pacolli i dodaje da je, uprkos reakcijama da ta stranka neće biti dio nove vlade, siguran da će i oni sarađivati.

"Danas čekamo da se zaključe sporazumi sa drugim stranama. Ne znamo tačno gdje je gospodin Pacolli, ali AKR, kao što sam rekao juče, biće dio toga", rekao je Hoti.

On je dodao da neće sada pričati podjeli resora ili povećanju broja ministarstava, bez završetka potpisivanja svih sporazuma i naglasio da će Srpska lista imati svoje mjesto u vladi.

Čim preuzme funkciju premijera, ukazao je, radiće na poziciono-opozicionoj saradnji, posebno po pitanju dijaloga između Kosova i Srbije.

"Uvjeravam vas da će postojati komunikacija kao nikada do sada između pozicije i opozicije, kako bi se omogućilo opoziciji da igra korektivnu ulogu prema vladi. Tražićemo njihovu podršku u velikim procesima kao što je dijalog. Mi nismo novi u tome. LDK ima 30 godina iskustva, preduzeli smo naše korake da stvorimo institucije, dozvolite nam malo vremena da vam pokažemo da veoma ozbiljno zaključujemo konsolidaciju države poslije toliko godina", kazao je Hoti.

Hoti se izjasnio protiv vanrednih izbora nakon pandemije, kako su to zatražili Samoopredjeljenje i PDK Kadrija Veslija.

"Sve dok se može formirati većina, nema potrebe za izborima, postoji spremnost parlamentarnih stranaka da stvore većinu", rekao je Hoti, javlja Gazeta.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express