Iz različitih dijelova svijeta

Iako je od početka pandemije koronavirusa stotine građana iz različitih evropskih zemalja uspjelo da se vrati na Kosovo, još uvijek njih više od 2.000 čeka na povratak, piše Kosova press.

Šef kabineta ministra za infrastrukturu i životnu sredinu Alban Zogaj izjavio je za Kosovapress da ljudi čekaju da se vrate na Kosovo iz različitih dijelova svijeta.

On je istakao da je do sada, u svrhu povratka građana na Kosovo, obavljeno sedam letova, dok se narednih dana očekuje organizovanje letova iz Sjedinjenih Američkih Država i skaninavskih zemalja.

Zogaj je dodao da povratak građana Kosova iz drugih zemalja zavisi od broja mjesta u karantinu u Studentskom centru.

"Sva vraćanja u velikoj mjeri zavise od prostora koji imamo u karantinskom centru. Trenutno tamo ima oko 200 građana, a imamo oko 200-300 slobodnih mjesta. Dakle, u trenutku kada se mjesta u karantinskom centru oslobode, vraćaju se i drugi građani. Što više mjesta ima karantinski centar, to ćemo imati više mogućnosti za povratak građana Kosova koji su zainteresovani da se vrate", rekao je Zogaj.

Kako je napomenuo, Studentski centar za karantin odredilo je Ministarstvo zdravlja.

“Mi nemamo mandat za ovaj dio, ali Ministarstvo zdravlja je smatralo da je Studentski centar veoma pogodan za karantinski centar i sada mi upravljamo ovom situacijom preko Studentskog centra i ne postoji nova odluka o povećanju prostora ili analiziranju drugog mjesta", rekao je Zogaj.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press