Ministar životne sredine i infrastrukture u odlazećoj vladi

Više od sto osoba juče se vratilo na Kosovo iz Švicarske, dok se već danas očekuje povratak još 120 osoba iz Turske, saopštio je ministar životne sredine i infrastrukture u odlazećoj vladi Lumir Abdixhiku, prenosi Koha.

Kako je potvrdio Abdixhiku, očekuje se da građani iz Turske, od kojih je većina boravila u ovoj državi radi liječenja, stignu na Kosovo danas u 17 sati.

Građani koji se danas budu vratili, kao i oni iz Švicarske, biće smješteni u karantin zonu, napravljenu u okviru Studentskog centra u Prištini na 14 dana.

Abdixhiku je poručio da povratak građan prvenstevno zavisi od slobodnog prostora u ovoj zoni.

Tvrdi da karantin daje rezultate, te da u njemu boravi oko 700 ljudi, dok je od ukupnog broja koji su tu bili smješteni, samo za troje utvrđeno da su pozitivni na koronavirus.

Poručio je da će biti vraćeno još 50 građan iz Njemačke, 16 studenata iz Poljske i jedna osoba iz Liberije, kao i da se radi na povratku 100 osoba iz SAD, prenosi Koha.

Podsjetimo, kako su prošle nedjelje preneli mediji, vlada je najavila da će biti organizovano više letova za povratak građana, nakon što je više od 2.000 ljudi zatražilo da se vrati na Kosovo.

Svim osobama koje se vrate na Kosovo određuje se 14-dnevna mjera karantina u prištinskoj karantin zoni nakon čega se, ukoliko se potvrdi da nisu inficirani Covid-om 19, puštaju kući.

Očekuje se da će danas 40 građana koji su boravili u karantinu već dve nedjelje napustiti Studentski centar u Prištini.

Izvor KoSSev/Koha