Organizovaće se dva leta

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je da su primili oko 2.400 zahtjeva građana za povratak iz inostranstva na Kosovo, a 600 od tih zahtjeva su hitni slučajevi.

Ministarstvo spoljnih poslova zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom infrastrukture organizovaće dva leta, prvi iz Švicarske biće organizovan 20. aprila, dok će dan kasnije biti organizovan let iz Turske za povratak građana Kosova koji su ostali u inostranstvu zbog uvođenja mjera izolacije a radi sprečavanja širenja koronavirusa, prenosi Koha.

"Ovi letovi su već popunjeni, na osnovu ograničenja koje je odredilo Ministarstvo zdravlja i zavise od kapaciteta karantina i ljekarskih pregleda na Kosovu. Ovi letovi uključuju građane Kosova koji imaju hitne slučajeve, a veliki dio njih su pacijenti koji su se liječili u inostranstvu ili ljudi koji su tokom ovog perioda pandemije ostali bez finansija i bez smještaja", navodi se u saopštenju.

“Neprestano prikupljamo informacije o novim zahtjevima i proslijeđujemo ih Ministarstvu zdravlja. Od trenutka kada se oslobode kapaciteti za karantin, nakon obavještenja iz Ministarstva zdravlja, organizovaćemo nove letove iz drugih zemalja preko naših ambasada i u koordinaciji sa MUP Kosova”, navodi se u saopštenju.

Iz ovog ministarstva dodaju da rade na tome da se što prije vrate građani Kosova koji su ostali u inostranstvu, ali i naglašavaju da se povratak mora odvijati u skladu sa zdravstvenim kapacitetima Kosova.

“U suprotnom ćemo ugroziti ljude koje vraćamo, njihove voljene i pogoršati opštu zdravstvenu situaciju na Kosovu produžavajući tako pandemiju”, ističu u saopštenju iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore