Odluka Vlade Kosova

Paket hitnih fiskalnih mjera predviđa plaćanje udvostručenog iznosa socijalnih davanja za tri mjeseca i doplatu u iznosu od 30 eura mjesečno za sve korisnike socijalnih i penzijskih davanja čija su primanja ispod 100 eura.

Poslanica Samoopredjeljenja Fitore Pacolli objavila je večeras hitni fiskalni paket za prevazilaženje pandemije koji je odobrila vlada, javio je RTK.

Ovim paketom predviđena je i finansijska podrška preduzećima koja su u finansijskim teškoćama kao rezultat vanredne situacije tako što će za dva mjeseca biti pokriveni mjesečni troškovi zaposlenih u iznosu od 170 eura.

Takođe će biti subvencionisane zakupnine do pedeset odsto vrijednosti zakupa za mala i srednja preduzeća a biće pokriveni i doprinosi za penzije.

Osigurano je beskamatno kreditiranje javnih preduzeća a firme će morati da izvše povraćaj sredstava do kraja 2020. godine.

 Za opštine na Kosovu ovim paketom je osiguirana podrška u ukupnom iznosu od 10 miliona eura a osiguran je i dodatak na zaradu u iznosu od 300 eura za zaposlene u osnovnim sektorima koji su direktno izloženi riziku od infekcije za dva mjeseca.

Zahvaljujući hitnom fiskalnom paketu vlade doplata za dva mjeseca osigurana je, u iznosu od 100 eura, za zaposlene u prehrambenoj proizvodnji, pekarama i apotekama.

Ovim paketom je takođe predviđena mjesečna pomoć u iznosu od 130 eura za građane koji su zbog vanredne situacije izgubili posao a registracija se vrši preko PAK i ova mjera je na snazi za dva mjeseca.

Vlada Kosova je osigurala podršku inicijativama i projektima koji imaju za cilj poboljšanje života nevećinskih zajednica na Kosovu, koje su bile ozbiljno pogođene vanrednom situacijom u javnom zdravstvu, u vrijednosti do dva miliona eura.  

Paketom mjera obezbjeđena je finansijska likvidnosti za mikro preduzeća i samozaposlene preko određenih programa Kosovskog fonda za garantovanje kredita, u iznosu do deset hiljada eura u periodu od dvije godine a u ukupnom iznosu do 15 miliona eura. Takođe finansijska likvidnost je obezbjeđena za preduzeća koja pružaju osnovne usluge, slične onima koje daju javna preduzeća sa povraćajem sredstava do 31.12.2020. godine.

Predviđeno je i povećanje budžeta za subvencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja za povećanje poljoprivredne proizvodnje, u iznosu od pet miliona eura.

Jedna od mjera vlade odnosi se i na povećanje budžeta za dotacije i subvencije Ministarstva kulture, omladine i sporta kako bi se smanjile posljedice od situacija vanrednog stanja javnog zdravlja u sportskim i kulturnim aktivnostima, u iznosu od pet miliona eura.

Paketom mjera Vlada Kosova je predvidela podršku izvoznicima sa Kosova po okončanju vanredne situacije u javnon zdravstvu u iznosu do deset miliona eura.

Predviđena je i finansijska podrška trgovinskim društvima koja registruju zaposlene ugovorima o radu na najmanje jednu godinu tokom perioda vanredne situacije u javnom zdravstvu, od sto trideset eura u naredna dva mjeseca nakon registracije, ukupne vrijednosti do u šest miliona eura.

Paketom hitnih fiskalnih mjera predviđena je i splata mjesečne pomoći u iznosu od sto trideset eura za građane koji se nalaze u teškim socijalnim uslovima, koji su proglašeni nezaposlenim u nadležnoj instituciji, a koji nisu korisnici bilo kog mjesečnog dohotka iz kosovskog budžeta, i to za april, maj i jun. Ukupno je za ovu namjenu izdvojeno tri miliona eura.

Izvor: Kosovo Online/RTK1