Jedna od osam žrtava virusa Kovid-19 na Kosovu

Jedna od osam žrtava virusa Kovid-19 na Kosovu je 65-godišnji muškarac iz Uroševca, koji je radio kao vozač u vojnoj bazi Sjedinjenih Američkih Država - Bondsteel. Dok zaposleni u bazi kažu da su u riziku jer su bili u kontaktu sa vozačem, Kfor navodi da imaju potpunu kontrolu i da su preduzeli potrebne mjere, prenosi Gazeta Express.

Kako taj list navodi, članovi porodice preminulog vozača su rekli medijima da je dolazio na posao nedjelju dana prije nego što se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo.

U odgovoru za Gazetu Express, Kfor je naveo da su u Bondsteelu izolovani svi koji su možda imali kontakt sa preminulim.

"U slučaju civilnog službenika, američka vojska je dovršila postupak pronalaženja i kontaktirala je ljude sa kojima je zaposleni možda imao kontakt. Preduzete su sve potrebne mjere da se izoluju i zaustavi se dalje širenje virusa", naveo je Kfor u odgovoru.

Zaposleni u Bondsteelu, koji su želeli da ostanu anonimni rekli su za Express da je 600 radnika nastavilo posao i da i da im nije onogućeno testiranje.

Kfor navodi da ima potpunu kontrolu i da su preduzeli potrebne mjere.

„Kamp Bondsteel kontroliše sve ljude koji uđu. U svim bazama se primjenjuje iste mjere, niko od lokalnog stanovništvo zaposlenog u bazi, ne može da uđe bez provjere o zdravstvenom stanju i ukoliko su bili u kontaktu sa osobama izloženim riziku“, naveo je Kfor, prenosi Gazeta.

Iz Kfora ističu da se i vojnici koji nemaju simptome, a bili su u riziku stavljaju u karantin i ne testiraju dok se ne pojave simptomi.

"I svaki vojnik Kfora koji pokaže znakove da bi mogao biti zaražen Kovidom-19 ili je imao kontakt sa zaraženom osobo, prvo se stavlja u karantin. Da bi se sačuvali testovi, testiranje se vrši ako simptomi potraju. To se odnosi na svaku bazu Kfora“, navode iz Kfora.

I dodaju da se zaraženi vojnici liječe u karantinu unutar Kfora.  

"Zaraženi vojnici se liječe unutar Kfora i stavljaju u karantin da bi se smanjila distribucija, a zatim se evakuišu", navedeno je u odgovoru Kfora.

Iz Kfora navode da su u svakodnevnom kontaktu sa kosovskim Nacionalnim institutitutom za javno zdravlje,  koji se bave osobama pod sumnjom da su inficirani Kovidom-19.

Gradonačelnik Gnjilana Ljutfi Haziri rekao je juče na konferenciji za novinare, da je u selu Ladovo u opštini Gnjilane zabilježen slučaj koji se dovodi u vezu sa zaraženim vozačem iz baze Bondsteel, takođe tamo zaposlen.

Na Kosovu je registrovano 377 oboljelih, 63 izliječenih i osam preminulih od koronavirusa.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express