Stručnjaci ocjenjuju

Poznavalac kosovske spoljne politike Avni Mazreku kaže da su skandali uvijek pratili spoljnu politiku Kosova, a da je lažna vijest o priznanju Kosova od strane Jamajke odraz neozbiljne diplomatije slaže se i Artan Demhasaj iz organizacije “Çohu”, prenose mediji.

Mazreku ocjenjuje da novonastale okolnosi najbolje pokazuju koliko je nekoordinisana kosovska diplomatija.

„Najnoviji slučaj s Jamajkom nije ništa novo, jer su kosovsku spoljnu politiku stalno pratili skandali, uključujući imenovanja ljudi koji su Kosovo predstavljali na ovom nivou. Negiranje priznanja Kosova od strane Jamajke u najboljem slučaju pokazuje koliko je neusklađena služba za spoljne poslove Kosova, zapravo cjelokupna institucionalna struktura Kosova koja kreira institucionalni pristup spoljnoj politici", rekao je Mazreku.

Smatra da bi posljednji slučaj trebalo da predstavlja poziv da, uprkos promjeni vlasti, diplomatija treba da se artikuliše i koordinira.

"Ovo bi trebalo da bude vrsta poziva da se preduzmu prvi koraci u pogledu institucionalne koordinacije svih spoljnopolitičkih akcija. Jer, država bi morala da artikuliše spoljnu politiku, da bi i u slučaju promjena političkog režima spoljna politika morala biti dosljedna i jednolično artikulisna. U ovom slučaju se najbolje vidi koliko je nekoordinisana spoljna politika", rekao je Mazreku.

Artan Demhasaj iz organizacije “Çohu” rekao je da situacija oko priznavanja i nepriznavanja Kosova od strane Jamajke pokazuje da Kosovo ima "neozbiljnu" diplomatiju.

Demhasaj kaže da nijedan nosilac institucija ne bi trebalo da prenosi takve vijesti, prije nego što dobije dokument kojim se to potvrđuje.

"To je 'neozbiljna' diplomatija kada obično ambasadori, ali i visoki zvaničnici institucija na Kosovu žure da prvi objave vijesti o priznavanju zemlje, i tako u žurbi i objavljuju vijest o priznanju od Jamajke u ovom slučaju, a da nisu ni dobili zvaničan dokument koji ukazuje na priznanje. Nijedan nosilac institucija na Kosovu ne bi trebalo da izlazi i objavljuje takve vijesti u javnost jer to može biti dezinformisanje javnosti o priznanju, jer nije na osnovu zvaničnog dokumenta. Dakle, ovo još jednom pokazuje na kojem stepenu je naša diplomatija danas kada je vijest objavljena, pa čak je i predsjednik objavio“, rekao je Demhasaj za Kosovo press.

Poznavalac političkih prilika kaže čak da je moguće i da je objava da je priznata državnost Kosova od strane države Jamajke opstruirala taj proces.

„Vjerovatno je pitanje priznavanja Kosova od strane Jamajke bilo u procesu, ali to još nije bilo zvanično jer nismo dobili notu kojom bi se reklo da Jamajka priznaje Kosovo i u takvim trenucima objavljivanje takve vijesti bez dokumenta o priznanju Kosova, moglo bi posebno da našteti procesu. Moguće je da je Jamajka planirala priznanje Kosova, ali onog trenutka kada su videli vijest, bez da uruče diplomatsku notu o priznanju, možda su se na neki način predomislili. Zbog žurbe određenih pojedinaca u rukovodstvu institucija, možemo kao posljedicu imati gubitak priznanja koje smo mogli da dobijemo tokom naredne nedjelje", rekao je Demhasaj.

Ambasadorka Vlora Çitaku još se nije oglasila o ovom pitanju, dok je ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca najavio da će biti konkretnih akcija zbog onoga što se dogodilo u slučaju Jamajka.  

 Izvor: Kosovo Online/Lajmi