Porez će ukinuti jer to traži međunarodna zajednica

Stopostotni porez na srpske proizvode će se ukinuti zbog toga što traži međunarodna zajednica, kako bi se omogućio nastavak dijaloga, rekao je profesor Arben Fetoshi za Zeri i naglasio da bi kosovski politički spektar u dijalogu Kosova sa Srbijom trebalo da bude jedinstven u zahtjevima prema Srbiji, tako da konačni sporazum ne sadrži štetni kompromis za Kosovo.

"Za taksu mislim da će biti ukinuta i trebalo bi da bude ukinuta, prvo zbog jasnog zahtjeva Sjedinjenih Država i Evropske unije i drugo, da se pruži prilika okončanju sukoba sa Srbijom. Odluka mora biti donesena bez odlaganja i biti praćena političkim konsenzusom u odnosu na Srbiju, kako ne bi rizikovali sa štetnim rješenjim zbog dugogodišnjeg koncepta kompromisa u političkom diskursu“, rekao je Fetoshi.

Što se tiče reciprociteta, Fetoshi ističe da ova mjera može imati politički, ali ne i ekonomski efekat na Srbiju. Prema njegovim riječima, ambasador za dijalog Richard Grenell protivi se toj mjeri da bi se što prije započeo dijalog između Kosova i Srbije.

„Reciprocitet kao princip je adekvatna formula simetričnih odnosa koji mogu imati politički, ali ne i ekonomski uticaj. Protivljenje ambasadora Grenella treba posmatrati u funkciji obnavljanja dijaloga, mada iako bez formalne odluke, u pogledu reciprociteta, Kosovo treba da kontra merama odgovori na srpske tendencije. Čini se da će dijalog ili novi format rješavanja problema verovatno početi ako uzmemo u obzir aktivni angažman SAD i konstituisanje novih institucija Evropske unije“, rekao je univerzitetski profesor.

Fetoshi je dodao da je kad god se obnovi dijalog sa Srbijom, konstruktivan pristup Kosova SAD i EU neophodan i od vitalnog značaja.

Izvor: Kosovo Online/Zeri