To nije odluka koja se donosi nekakvim dekretom

Politikolog Ramuš Tahiri ocjenjuje da će premijer Kosova ukinuti taksu na srpske proizvode, ali da neće uvesti recipročne mjere, jer su one već dio Briselskih sporazuma.

"Mislim da će taksa biti ukinuta bez ikakvog reciprociteta, jer reciprocitet nije odluka koja se donosi nekakvim dekretom. Ne može se imati zakon o reciprociteu ili podzakonski akt o reciprocitetu i ne može se ta recipročnost odnositi na buduće stanje, zbog toga što se odnosi između Beograda i Prištine uspostavljaju na osnovu određenih sporazuma", rekao je Tahiri.

"Ukoliko bi sutra uslijedilo povlačenje odluke o taksi, roba iz Srbije se ne bi odmah našla na kosovskom tržištu, jer prije toga moraju biti ispoštovane određene carinske procedure", dodaje Tahiri i ističe da je za sve potrebno određeno vrijeme, pa i za povratak srpskih proizvoda na ovdašnje tržište.

Komenatrišući najave opozicije o sazivanju vanredne sjednice Skupštine povodom njihovog protivljenja ukidanju takse, Tahiri kaže da prethodna vlast zbog gubitka povlastica pokušava na sve načine da se usprotivi novoj vladi, a taksa je samo povod. Potrebni su argumenti, a ne samo želja za protivljenjem, dodaje Tahiri.

"Ako neko opravdava taksu kao uobičajenu mjeru u međunarodnim odnosima ili ako neko kaže da je neka država podržavala taksu, nije u pravu jer Kosovo po pitanju takse nije dobilo nikakvu podršku. To nije normalno i nije primjereno u međunarodnim odnosima jer je taksa jednostrana mjera i donosi se u vanrednim situacijama, recimo uoči rata, a Kosovo nije u toj poziciji", ocjenjuje Tahiri.

"Domaće tržište se ne štiti donošenjem jednostranih odluka kojima Kosovo gubi međunarodni ugled", kaže Ramush Tahiri.

"Nema nikakve ozbiljnije analize o posljedicama takse na ekonomiju pa ne znamo da li je inflacija uslovila povećanje cijena proizvoda, kao što objašnjava bivši premijer Ramush Haradinaj ili je to posljedica uvođenja takse na srpske proizvode", zaključuje Ramush Tahiri.

Siniša Kostić, RTK2