Virus

Od sezonske gripe na Kosovu umrlo je sedam ljudi, dok su dvije osobe oboljele od gripe u teškom stanju.

Nacionalni institut za javno zdravstvo objavio je da je gripa na Kosovu prešla prag epidemije. Infektolozi kažu da je broj slučajeva gripe porastao posljednjih sedmica, prenosi dnevni list Zëri.
Od sezonske gripe umrlo je sedam osoba, dok je oboljelo više od 16.000 ljudi, od kojih su dvije u ozbiljnom stanju. Među umrlima je i jedno dijete.
Pedijatar Ramush Beiqi rekao je za Zëri da je dijete koje je umrlo od gripe imalo srčanih problema. Dok je ostalih šest ljudi umrlo od gripe na Klinici za zarazne bolesti bilo inficirano virusom gripe tipa A.
Direktorica Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Kosova Lindita Ajazaj-Berisha rekla je za Zëri da postoji povećan protok slučajeva zahvaćenih gripom. Izvijestila je da je u pet slučajeva koji su završili smrću bilo i drugih zdravstvenih problema, dok jedan slučaj nije imao prateću bolest, samo gripu tipa A. 
"Od decembra smo do sada imali šest smrtnih slučajeva. Potvrđeno je da je uzrok bila gripa tipa A. Četiri od njih je imalo i prethodna hronična oboljenja, sa kojima smo bili upoznati", rekla Ajazaj-Berisha.