PROTIVLJENJE

Ovih dana se očekuje razgovor premijera Albina Kurtija i lidera Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe o koracima koje će preduzeti za ukidanje takse i uvođenje reciprociteta, opozicione stranke se tome protive i pozivaju na vanrednu sjednicu parlamenta, prenosi Gazeta Express.

Opozicioni poslanici iz stranaka okupljenih oko bivšeg PAN-a potvrdili su za taj list da privode kraju prikupljanje potpisa za sazivanje vanredne sjednice protiv ukidanja stopostotnog  poreza.

Iz stranke bivšeg premijera Ramusha Haradinaja se ne slažu sa idejom o ukidanju stopostotne mjere.

„Pokrenuli smo proceduru prikupljanja potpisa, privodimo je kraju. Sarađujemo sa svim opozicionim strankama“, izjavila je za Gazetu Express poslanica Alijanse za budućnost Kosova Teuta Haxhiu.

Predstavnici AAK su se tim povodom sastali sa predstavnicima Demokratske partije Kosova i koalicije NISMA-ANK, koji su takođe dali potpise za sazivanje vanredne sjednice.

"Poslanička grupa Inicijative dala je svoje potpise za vanrednu sjednicu, sastali smo se prije dva dana", izjavio je danas za Gazetu Express lider poslaničke grupe Inicijativa Haxhi Shala.

Izvori unutar stranke PDK naveli su da su neki poslanici već dali svoje potpise, ali da bi se sazvala sjednica treba da se odazovu i drugi funkcioneri stranke.

Ovo će biti prvi savez PAN-a, koji je sada u opoziciji, protiv vladajuće koalicije VV-LDK.

Te političke stranke najavile su da nakon sjednice neće odustati i od drugih načinae protivljenja ukidanju takse, ali namjeri zaustavljanja projekta izgradnje autoputa Dukagjini.

Sa druge strane, premijer Albin Kurti izjavio je da će se porez ukinuti nakon što se uvede pun ekonomski, politički i komercijalni reciprocitet sa Srbijom.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express