Građani ostali bez obećane vizne liberalizacije

Kosovo 2020. godinu dočekuje bez nove vlade, ali je i čitava prethodna godina bila relativno teška jer su građani ostali bez obećane vizne liberalizacije iako su prije gotovo tri mjeseca glasali za promjene, javlja KTV.

Kosovo još uvijek nema vladu, s obzirom na to da se dvije partnerske sranke nisu složile ne zbog principa već, kako se navodi, zbog raspodjele pozicija i madata.

Kada je u julu 2019. godine Ramush Haradinaj podneo ostavku, nakon što ga je Specijalni sud pozvao kao osumnjičenog za ratni zločin, dvije stranke su dobile priliku da dobiju mandat.

Haradinaj je tada naglasio da je mandat vratio građanima. Međutim, poslije predaje mandata, njegovu vladu su okarakterisali brojni skandali i prekomerna potrošnja novca iz budžeta.

Biznismen i političar Behgjet Pacolli kao ministar spoljnih poslova imao je lošu godinu nakon što nije uspio da Kosovo uvede u INTERPOL, a nije mu pošlo za rukom ni da spriječi povlačenja priznanja Kosova od strane pojedinih država.

Ono u čemu se Pacolli pokazao kao veoma uspješan jeste angažovanje članova svoje stranke na važnim funkcijama, tako da se godina završila skandalom kada je nećaka Samija Lushtakua, ministar spoljnih poslova angažovao na mjesto konzula u Albaniji koji, kako otkrtiva Koha, pritom nije završio ni srednju školu.

Nije tajna da se na Kosovu zapošljavanje obavlja preko veze, a KTV je to potkrepila objavljujući imena zaposlenih u ustanovama centralne vlasti, Telekomu i Centralnoj banci.

Uz podsjećanje da je dijalog sa Srbijom obustavljen zbog uvođenja takse na robu iz Srbije, KTV navodi da je Kosovo imalo sveobuhvatni tim za dijalog koji su vodili Shpend Ahmeti i Fatmir Limaj. Tim je otputovao u Brisel nekoliko puta, utrošio na desetine hiljada eura, angažovao članove porodica i partijske vojnike da budu dio državne delegacije za dijalog koji je na kraju proglašen neustavnim.

Dok su se građani Kosova nadali vizama koje je im je obećao Haradinaj, zemlje regiona su reorganizovane u regionalni "mini-Šengen" koji je Kosovo odbilo. Umjesto Brisela, Hag je u međuvremenu postao najposjećenija destinacija kosovskih zvaničnika.

U Specijalni sud u Hagu otputovale su mnoge ličnosti osumnjičene za ratne zločine. Dok su neki pozvani na odgovornost zbog rata, ratnim komandantima je suđeno zbog preuveličavanja spiskova ratnih veterana. Istovremeno, Kosovo su zahvatili brojni štrajkovi u svim sektorima, u kojima su uposleni zahtjevali povećanje plata.

Zakon o platama je usvojen, ali je na kraju suspendovan, podsjeća ova televizija.

Obrazovanje nije napredovalo, Kosovo je isključeno iz ENQA, dok je PISA pokazala da je posljednje u nauci, matematici i čitanju. Na kraju najveći uspjeh su rezultati vojske Kosova.

Njen broj je uvećan na blizu 900 vojnika, osnovan je generalštab i dokazan profesionalizam u prvoj misiji u inostranstvu, nakon zemljotresa u Albaniji, navodi KTV.   

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore