Analitičari skeptični

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da se napori na postizanju koalicionog sporazuma sa Samoopredjeljenjem nastavljaju ukazavši da je javni pritisak za njegovo postizanje sada najmanje potreban, prenosi Koha.

Iako se dan konstituisanja novog saziva parlamenta približio, uzimajući u obzir stavove stranaka, analitičari su skeptični da će Samoopredjeljenje i LDK postići sporazum prije četvrtka, 26. decembra kada je zakazana sjednica Skupštine Kosova, piše Koha.
"Situacija ne izgleda dobro jer su stranke ’zacementirale’ svoje stavove i ostalo je vrlo malo vremena za pronalaženje rešenja“, rekao je analitičar Krenar Shala.
Prema njegovim riječima, ukoliko se ne pronađe rješenje, Kosovo će ući u ćorsokak i ne može se predvidjeti šta bi dalje moglo da se dogodi.
Dvije stranke koje su započele saradnju na stvaranju zajedničke vlade mnogo prije izbora 6. oktobra, trenutno su u pat poziciji zbog funkcije šefa države.
LDK pored mjesta predsjednika parlamenta, prvog potpredsjednika vlade i pet ministarstava, traži da dio sporazuma bude i mjesto predsjednika Kosova, ne nudeći konkretno ime za tu funkciju.
Samoopredjeljenje isključuje tu mogućnost.