Istraživanje

Deveto istraživanje javnog mnenja "Stav građana o potencijalnim temama konačnog sporazuma između Kosova i Srbije", koje je obavio Kosovski demokratski institut (KDI), ukazuje na razlike među građanima iz različitih etničkih zajednica u vezi sa elementima koje bi sporazum trebalo da sadrži.

Prema istraživanju, većina građana, 59 odsto, smatra da sledeća Vlada ne bi trebalo da suspenduje taksu kako bi otvorila put dijalogu sa Srbijom.
Prema etničkoj pripadnosti, 61 odsto anketiranih iz albanske zajednice deli ovo mišljenje, 56 odsto anketiranih iz ostalih nevećinskih zajednica i samo 10 odsto anketiranih iz srpske zajednice.
Oko 45 odsto anketiranih reklo je da im je jasno šta znači izraz "korekcija granica", 31 odsto je reklo da im je donekle jasno, a 20 odsto ispitanika je reklo da im nije jasno šta to znači.
Prema anketi, neki od najvažnijih elemenata koji bi trebalo da sadrži sporazum između Kosova i Srbije su nestala lica - 71 odsto, kazne za ratne zločine - 60 odsto, nadoknada štete koja je nastala tokom rata - 59 odsto i izvinjenje- 56 odsto.
Anketa je sprovedena u vremenskom periodu od 2. do 8. septembra 2019. godine.