U januaru delegacija u posjeti Kosovo

Njemačka vlada podržava uzajamno priznavanje vozačkih dozvola, a njemačka delegacija posjetit će Kosovo u januaru kako bi provjerila stanje na terenu.

Tako je rekao jedan službenik u Ministarstvu za komunikacije i digitalna pitanja njemačke vlade, Guido Zielke na sastanku s ambasadorom Republike Kosovo u Saveznoj Republici Njemačkoj, Beqom Cufajem.

Na sastanku se razgovaralo o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola između dveju država nakon zvanične aplikacije koju je Kosovo podnijelo u jesen 2018. godine.

Zielke je obavijestio ambasadora Cufaja da njemačka vlada podržava međusobno priznavanje vozačkih dozvola između Kosova i Njemačke, javlja Telegrafi.

U saopćenju objavljenom na službenoj Facebook stranici Ambasade Republike Kosovo u Njemačkoj navodi se da je na sastanku istaknuto da je dotični proces postigao značajan napredak i radi se na dovršenju procesa brzim koracima.

Zielke je također obavijestio ambasadora Cufaja da će delegacija ovog ministarstva otputovati na Kosovo u januaru sljedeće godine kako bi posmatrala stanje na terenu, poput situacije s ispitnim centrima, proizvodnjom vozačkih dozvola i posebno pregledom situacije u pogledu sigurnosti saobraćaja na Kosovu, jer je proces direktno povezan posebno sa bezbjednosnim aspektima i brojem saobraćajnih nezgoda na Kosovu.

U saopštenju se ističe da je ambasadoru Cufaju rečeno da je njemačka vlada potpuno svjesna potrebe i nužnosti zaključenja ovog procesa, pa će njemačka delegacija posjetiti Kosovo u januaru sljedeće godine.

/Telegrafi/