Ne odustaje od svojih zahtjeva

LDK je i dalje zainteresovana za postizanje sporazuma o koaliciji sa Samoopredjeljenjem, ali ne odustaje od svojih pozicija, prenosi Zeri.

“Jasno je i jednostavno, i to se može učiniti kao što smo rekli, predsjednik, predsjednik parlamenta i podjela ministarstava 50 - 50 u skladu sa formulom jedan prema jedan”, rekli su dobro upućeni izvori za Gazetu Blic.

Prema tim izvorima, u situaciji koju niko ne želi u LDK, ukoliko ne bude postignut sporazum o vladi sa Samoopredjeljenjem, oni će na kraju ostati u opoziciji.

Ako pobjednička stranka ne uspije da formira nove institucije, na predsjedniku države je da mandat dodjeli bilo kojoj drugoj stranci. Nije moguće da LDK formira koaliciju sa PDK jer prema njima imaju jasan stav, baš kao i prije izbora 6. oktobra, rekli su izvori.

Ni Samoopredjeljenje ni LDK ne znaju kada bi mogao biti sljedeći sastanak između Albina Kurtija i Ise Mustafe u nastojanju da se postigne dogovor o upravljanju Kosovom. Sve što se do sada zna je da postoji zahtjev prijateljskih zemalja Kosova da se takav dogovor postigne što prije.

Sastanak lidera Albina Kurtija i Ise Mustafe proteklih dana nije rezultirao dogovorom o sporazumu za vladajuću koaliciju između dvije političke stranke.

Međutim, iako ovaj sastanak, koji je održan u prostorijama Skupštine Kosova, nije rezultirao sporazumom, u oba tabora još postoji nada da je koalicija moguća.

Sve je poprimilo drugi smjer kada je potpredsjednik Samoopredjeljenja Glauk Konjufca rekao “da je narod birao premijera, a ne predsjednika”.

“Dakle, ako LDK insistira na predsjedništvu, predsjedniku parlamenta i podjeli ministarstava od 50 do 50, onda je dogovor nedostižan”, poručio je Konjufca ranije.

Ta izjava je uveliko iznervirala zvaničnike LDK-a, kojima još uvijek nisu jasne takve javne izjave potpredsjednika Konjufce.

Izvor: Kosovo Online/Zeri