Neizvjesno postizanje dogovora

Sastanak lidera Samoopredjeljenja i LDK Albina Kurtija i Ise Mustafe za finaliziranje koalicionog sporazuma za buduću vladu neće biti održan ni danas, piše Gazeta Express i dodaje da se nesporazum dveju stranaka oko mjesta predsjednika Kosova shvata kao znak da koalicija ide ka neuspjehu.

Od ponedjeljka, kada je rečeno da će Samoopredjeljenje i LDK finalizirati koalicioni dogovor, nije bilo sastanka dveju strana.

LDK je u ponedjeljak stavila na sto određene zahtjeve pred stranku Albina Kurtija, od kojih je jedan bio mjesto predsjednika Kosova. Pored toga, Isa Mustafa je zahtjevao i jednak udio u broju ministarstava, a prvi izbor im je bio Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Dok Samoopredjeljenje nije prihvatilo uslove LDK, predstavnik Samoopredjeljenja Glauk Konjufca izjavio je u emisiji “Presing” na T7 da ne pregovaraju o predsjedniku, saopštavajući da je MUP ministarstvo koje su obećali glasačima tokom predizborne kampanje.

LDK je izjave Glauk Konjufca ocjenio uvredljivim, a jučerašnji zakazani sastanak Kurtija i Mustafe je otkazan.

To je takođe shvaćeno kao znak da koalicija ide ka neuspjehu. Međutim, u utorak je stranka Ise Mustafe izdala i saopštenje za javnost u kojem je navela da će sa Samoopredjeljenjem nastaviti razgovore o koaliciji, koji ne treba da budu izloženi pritisku javnosti.

“Demokratski savez Kosova posvećen je poštovanju i sprovođenju volje građana Kosova izraženih na parlamentarnim izborima 6. oktobra. S tim u vezi, više puta smo izrazili svoju nepokolebljivu spremnost i posvećenost postizanju sporazuma o zajedničkoj vladi sa Samoopredjeljenjem, zasnovanog na političkoj moći povjerenoj od glasača dveju stranaka, u duhu rada na zaštiti i unapređenju državnih interesa Kosova”, saopšteno je iz te stranke.

Nakon te izjave, potpredsjednik LDK Lutfi Haziri odbacio je glasine da vladajuća koalicija sa Samoopredjeljenjem neće uspjeti i dodao da ta stranka gradi koaliciju u dobroj vjeri.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express