Ambasadorka SAD-a na Kosovu

Ako u kontekstu pregovora o raznim pitanjima o kojima moraju da razgovaraju, kao što su trgovina, investicije, saradnja u sprovođenju zakona, istrage, bezbjednost ... dakle, u kontekstu tih širokih razgovora, Kosovo i Srbija pristanu da razgovaraju o razgraničenju granice, za vrlo male promjene, Amerika sigurno neće reći ne, poručio je ambasador te države na Kosovu Philip S. Kosnett, odgovarajući na pitanje Gazete Express šta misli kad kaže da se SAD nisu aktivno zalagale za velike promjene granica. Kosnett je poručio, da su obje strane tu, da razgovaraju.

"Mislim da sve što se posljednjih godina govorilo o masovnoj razmjeni stanovništva i teritorije, jasno pokazuje da ovo pitanje nije dobilo nimalo podrške i da je ova tema postala razorna, ne dajući priliku da se razgovara o pozitivnim stvarima koje bi poboljšale odnose sa Srbijom", istakao je Kosnett.

Upitan da prokomentariše lidera Samoopredjeljenja Albina Kurtija, koji je, kako je primjetila Gazeta Express, imao interesantan odnos sa američkim administracijama, bio protiv sporazuma iz Rambujea, protiv Ahtisaarijevog plana, protiv ZSO i razgraničenja, kao i da li su se on i njegova stranka promjenili, Kosnett je kratko odgovorio "da".

"Mislim da je Kurti dobro upoznat sa ulogom opozicionog lidera u izazovnim idejama i kreiranju politika, za razliku od uloge koju će imati kao premijer, a to je da okupi sve stranke u duhu državnog jedinstva. On je veoma inteligentan i vrlo je zreo. Jasno je stavio do znanja da se Samoopredjeljenje odreklo političkog nasilja. To je nova stranka, nova epoha. Radujem se što ću raditi sa njim, kao što sam radio i sarađivao sa drugim liderima političkih stranaka na Kosovu", poručio je Kosnett.

Komentarišući izjavu Kurtija, da će on voditi pregovore vezane za dijalog između Kosova i Srbije i da ne želi prisustvo predsjednika Kosova Hashima Thaçija u tim pregovorima, Kosnett je naglasio da ne sumnja da će Kurti, kada postane premijer, izgraditi profesionalni i konstruktivan odnos sa Thaçijem.

"Premijer i predsjednik moraju da rade zajedno za dobrobit naroda. Moram da naglasim, da opozicione stranke moraju da igraju važnu ulogu za dobrobit Kosova. Njihov posao nije da ometaju Vladu, već da pronađu prostor za saradnju. To ne znači da opozicija slepo treba da sledi Vladu, već moraju zajedno da rade i konstruktivno grade konsenzus. Tako da, nisam zabrinut da predsjednik neće moći da sarađuje sa premijerom.

Što se tiče dijaloga, dosadašnji pregovori između predsjednika Thaçija i predsjednika Vučića, ne smeju se zanemariti i odbaciti. Ako su vodili plodne razgovore i postigli napredak u nekim pitanjima, Vlada bi trebalo da ih uzme u razmatranje i da izvrši procjenu prije nego što pregovori krenu dalje. Takođe, važno je da Vlada uzme u obzir stavove svih građana Kosova. Ne samo političkih stranaka, već i civilnog društva, organizacija i običnih građana", zaključio je Kosnett.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express