Izvještaj

Koalicija nevladinih organizacija "Demokratija na djelu" koja nadgleda parlamentarne izbore na Kosovu, održala je konferenciju za novinare na kojoj je predstavila izvještaj o izbornoj kampanji za prva tri dana.

Predstavnik Demokratije na djelu Artan Murati naveo je da je u ovom izbornom procesu angažovano 72 posmatača koji prate cio tok predizborne kampanje, što uključuje i novac koje su stranke potrošile na dosadašnju kampanju. Tokom prva tri dana izborne kampanje organizovano je 217 aktivnosti političkih subjekata, od kojih su većina bila javna okupljanja.

"Tokom prva tri dana kampanje, političke stranke za predstavljanje predizbornog programa najviše koriste metod javnih okupljanja. Međutim, nedostajalo je i drugih oblika kampanje, s tim da su politički subjekti organizovali posete od vrata do vrata (u 11 slučajeva), održavali sastanke sa ciljanim grupama (u 13 slučajeva) i postavljali dodatke u javne prostore (u 8 slučajeva). Najviše aktivnosti (70) organizovao je PDK, zatim LDK (33), Samoopredjeljenje (35), AAK-PSD (25), Srpska lista (20) i ABK-NISMA (19). Prema podacima opštinskih izbornih komisija, stranke su najavile 148 sastanaka, dok 40 održanih  aktivnosti nije prijavljeno", istakao je Murati.

Podaci Demokratije na djelu pokazuju da je učešće građana u izbornim aktivnostima promjenljivo. Oko 40.000 građana učestvovalo je prvog dana izborne kampanje, drugog približno 18.000, dok je trećeg dana na izbornim aktivnostima učestvovalo oko 21 hiljada ljudi.

"Postoji trend smanjenja učešća žena u aktivnostima političkih subjekata. Prvog dana je bilo oko 25% žena, drugog  20% , dok je trećeg dana bilo 21%. Tokom tri dana kampanje, oko 22.000 žena učestvovalo je u aktivnostima političkih subjekata širom Kosova. Zabilježeno je i povećanje učešća djece na izbornim aktivnostima. Pristup osobama sa invaliditetom nije omogućena u oko 33% slučajeva, na izbornim aktivnostima učestvovalo je oko 74 osobe sa invaliditetom. U izbornim aktivnostima koje je nadgledala Demokratija na djelu bilo je ukupno 798 govornika, od kojih su 77%  bili muškarci i 23% žene",  kaže Murati.

Tokom prva tri dana kampanje za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu, partije su potrošile oko 1.640.000 eura na organizaciju aktivnosti širom Kosova, saopštila je koalicija nevladinih organizacija, takođe, posmatrači tvrde da je u kampanji korišćen i govor mržnje.

"Na nekim sastancima korišćene su riječi "lopov, zli čovjek, ukradeni, zločinac itd. U 11 izbornih aktivnosti, poruke dostavljene tokom kampanje sadržavale su govor mržnje na političkoj osnovi. Atmosfera u kojoj su se odvijale izborne aktivnosti bila je mirna. Izuzev jednog slučaja u Prizrenu kada su se prije početka izbornog skupa PDK, njeni zvaničnici sukobili jedni sa drugima, a iz opštine Dečane objavljeno da su u 2 slučaja posteri Samoopredjeljenja uklonjeni ili oštećeni. U većini nadgledanih slučajeva, Policija Kosaova se pobrinula da obezbjedi uslove za izborne aktivnosti", izjavila je Mexhide Demolli Namani, ispred Demokratije na djelu.

Tokom kampanje političkih subjekata, zloupotrebljavaju se javni resursi, tako je prema izvještaju Demokratije na djelu, prvog dana kampanje u čak 20 slučajeva zabilježena upotreba ukupno 50 službenih automobila, a na 40 događaja su učestvovali javni službenici. Ova koalicija nevladinih organizacija podnela je i prve prijave protiv političkih subjekata zbog kršenja izbornih pravila, a među njima je i Srpska lista, zbog korišćenja službenih vozila.

Tokom prva tri dana kampanje za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu, partije su utrošile oko 1.640.000 eura na organizaciju 217 aktivnosti širom Kosova, saopštila je koalicija nevladinih organizacija koja posmatra predstojeće izbore, Demokratija na djelu (DnD), prenosi Koha.

Ova koalicija nevladinih organizacija podnela je i prve prijave protiv političkih subjekata zbog kršenja izbornih pravila, a među njima je i Srpska lista.

Iz ove koalicije navode da su javna okupljanja i dalje najčešći vid vođenja kampanje, ali da je na samom početku kampanje bilo i posjeta kućama i održavanja sastanaka sa ciljanim grupama. Najviše aktivnosti (70) organizovao je PDK, zatim LDK (33), Samoopredjeljenje (35), AAK-PSD (25), Srpska lista (20) i AKR-NISMA (19).

Tokom kampanja političkih subjekata, zloupotrebljavaju se javni resursi, tako je prema izvještaju DnD, prvog dana kampanje u čak 20 slučaja zabilježena upotreba ukupno 50 službenih automobila, a na 40 događaja su učestvovali javni službenici.

Tokom aktivnosti Srpske liste u Gračanicim tri puta je zabilježeno korišćenje službenog automobila, a ova partija koristila je službena vozila i na događajima u Štrpcu i Ranilugu.

Službena vozila koristili su i PDK, AKR-NISMA, LDK, Samoopredjeljenje i AAK-PSD.

Što se tiče prisustva javnih službenika na stranačkim događajima, najveći broj slučaja zabilježen je na aktivnostima PDK (18), LDK (6), AKR-NISMA (2), Samoopredjeljenje (3), AAK-PSD (7) i Srpska lista (1).

DnD dosadašnju atmosferu u kampanji opisuje kao generalno mirnu, uz manje incidente, među kojima je i uništavanje bilborda Samopredjeljenja u opštini Dečani i sukob funkcionera PDK na mitingu u Prizrenu.

Ova koalicija objavila je i da je podnela prve prijave protiv Srpske liste zbog narušavanja izbornih pravila.

"U prva tri dana izborne kampanje, DnD je Panelu za predstavke i žalbe podnela šest prijava protiv političkih subjekata zbog postavljanja postera i banera na javnim mjestima i pokrenula postupak protiv Srpske liste zbog spota kojim vrši pritisak na glasače da glasaju za određeni politički subjekt. Panel za predstavke i žalbe doneo je do sada tri pozitivne odluke i političke subjekte kaznio iznosom od 36.000 eura“, navodi se u saopštenju DnD koje prenosi Koha.

Kada je medijska pokrivenosti na televizijama u pitanju, najzastupljeniji je PDK sa 38 minuta, zatim Samoopredjeljenje sa 36, LDK (33), AAK (25), Evroatlantska partija Kosova (9), Fjala (10), Srpska lista (25), SLS (8) i koalicija Sloboda (8).