Lični stav

Ne bi trebalo da postoji isključivi odnos između premijera izabranog glasovima građana Kosova i najvećeg garanta samog postojanja Kosova kao nezavisne države - Sjedinjenih Američkih Država.

Ovdje čak i ta čudna mješavina, koja je zamišljena kao nemoguća, može da postoji u apsurdnom teatru nedavnih događaja na rijeci Ibar.

Može se desiti i ova geostrateška aberacija, kada sam premijer Kosova najviše američke zvaničnike naziva "naivnim" i kada mirno i otvoreno artikuliše ideju da se njegova zemlja može suočiti sa Srbijom i bez pomoći vojski zapadnih zemalja!

Na kraju krajeva, taj premijer je taj koji za nekoliko sati okreće ploču i počinje da moli bilo koga na Zapadu da kaže nešto o kosovskim policajcima koje su kidnapovali Srbi!

Kosovo u roku od nekoliko sati dokazuje konkretno i na svojoj "koži" koliko je izazovan i komplikovan sanjivi suverenitet i nezavisnost, van svake logike, koju premijer Albin Kurti pokušava da ostvari, čak i od zapadnjaka koji su stvorili državu Kosova.

Ignorisao ih je neslušajući ponovljene pozive na mir i dijalog, ćutao je kada je na desetine vojnika Kfora povređeno u ime nasilnog obavljanja funkcija njegovih gradonačelnika, propovedao je Kosovo koje bi odjednom trebalo osloboditi od svih.

Od Srba da, ali i od onih koji su ga osnovali silom oružja 1999. godine.

Dječji suverenitet koji Albin Kurti danas zahtjeva od Zapada ima zube od mlijeka.

Zato što se na sjeveru ili negde drugdje pojavljuje sukob na pomolu i odmah počinju pozivi u pomoć vlade na Kosovu.

Ono što se dešava sa krizom opština još jednom afirmiše koncept koliko jednostavan toliko i egzistencijalni za najnoviju državu Evrope: nema Kosova bez Amerike!

Što se tiče sljedećeg premijera, ima i biće.

To je toliko tačno da je dovoljno vidjeti kakva je generacija rata danas pred sudom, a država i dalje postoji jer se brani vojnim bazama i oružjem Zapada.

Tako je prosta naivnost aktuelne vlasti na Kosovu koja luta trskom punog i bezuslovnog suvereniteta.

Piše: Skender Minxhozi, analitičar

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic