IZ MOG UGLA

Kosovski lideri moraju da prekinu ove političke igre, mi nismo u opasnosti od Srbije. Ne treba odmah da idemo u NATO, radite na tome da olakšate život građanima u ovoj globalnoj krizi. Oslobodite se beskorisnih riječi. Ne možete da zainteresujete NATO, EU, ili SAD. Ukrajina takođe mora biti oprezna. Podržavam ih simbolično i sa puno rezervi.

Ukrajinu interesuju Amerika i NATO, Kosovo je uopšte ne zanima. Čak i ako rat danas prestane, Ukrajina nema interes da prizna Kosovo. Rusija je zainteresovanija od Ukrajine! Nemojte sad reći da podržavam Rusiju! To, konačno, ne podržava ni Srbija.

Dobro je biti empatičan prema narodu Ukrajine zbog stradanja koje proživljava od rata, jer smo i sami doživjeli sličnu patnju. To je to. Da ne ulažemo više nego što imamo. Nisu bili empatični prema našoj patnji. Siromašan smo narod da nekome dajemo milion eura, kako predlaže megalomanski PDK. Koliko eura nam je dala Ukrajina kada nam je trebalo? Nijedan. Na osnovu moći koju je imala, trebalo je da nam da 40 miliona eura.

Ako brinete, dajte milion eura preševskim Albancima. To je naš narod. Oni pate od srpskog šovinizma i nacionalizma i potrebna im je naša politička i finansijska pomoć.

Pogledajte Izrael. Predsjednik Ukrajine je Jevrejin i Izrael ne zabranjuje letove za Rusiju, kao što to rade Evropa i SAD. Da li smo bolji sa Amerikom nego Izraelom? Ne. Da li smo jači od Izraela? Ne. Hoće li Izrael izgubiti američku podršku jer nije u skladu sa Amerikom? Sigurno ne. Onda učimo od drugih. Proučite faktore koji vas okružuju i izvucite svoje pouke, svoj interes, ako želite da vas neko shvati ozbiljno.

Moramo da budemo tačni i pošteni kada identifikujemo svoje interese i da budemo ozbiljni i uporni do kraja. Uopšte nije bitno da li ćete danas, sutra ili možda nikada, biti primljeni u NATO, EU ili UN. Treba da kažete svijetu šta vas zanima, gdje su vaše crvene linije sa Srbijom i da kristalno jasno kažete da se te linije ne prijelaze. Što otvorenije, jasnije i snažnije artikulišete svoj interes, to ćete biti bliže njegovom postizanju.

Ukrajina je globalni problem. Kosovo nema ni luksuz ni moć da se nosi sa globalnim problemima. Imate toliko posla da svaki izgubljeni minut košta milione.

Bože blagoslovi prvo moje Kosovo. Drugo, blagoslovi moju Albaniju i moje Albance u Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Preševskoj dolini.

Treće, uvijek sa nama Amerika i NATO koji su nas do sada oslobađali i uzeli pod svoju zaštitu.

I na kraju: Slava Ukrajini!

Piše: Liri Loshi, ljekar, publicista i novinar

Izvor: Ekonomija online/Kosovoonline