ZAŠTITITE GA

Brinete se da li je vaše dijete sigurno u autosjedalici? Ovo možete provjeriti jednostavnim trikom.

"Evo jednog od naših omiljenih sigurnosnih savjeta vezanih za sigurnost autosjedalice. Test stezanja sigurnosnog pojasa! Ako prstima možete stisnuti materijal sigurnosnog pojasa, on nije dovoljno zategnut. Ukoliko ne možete stisnuti materijal sigurnosnog pojasa, savršeno je! To je brz i jednostavan način da saznate je li sigurnosni pojas vašeg mališana prelabav ili taman", navodi CPR Kids.

Istraživanja u svijetu su pokazala da 80 posto roditelja koji prevoze djecu u autosjedalici istu ne postave ispravno ili djecu ne vežu na ispravan način. Time dodatno ugrožavaju sigurnost svoje djece. Izuzetno je važno čitati uputstva.

Sjedalica mora biti pravilno postavljena i odgovarati djetetu, koje također mora biti pravilno vezano. Sjedalica se postavlja u skladu s uputama proizvođača, kako sjedalice, tako i vozila. Pojas vozila mora odgovarati sjedalici i treba ga provući kroz utore. Autosjedalica mora biti dio vozila, dakle, dovoljno pričvršćena tako da se pri pokušaju njenog pomijeranja pomjera cijeli automobil.

Dodali su da trake pojasa autosjedalice moraju ležati u visini ramena ili malo iznad. U slučaju da se radi o sjedalici kojom se dijete veže direktno pojasom vozila, pojas treba ležati nisko preko bedara i preko sredine ramena.

Trake pojasa moraju biti ravne, nezavrnute i dovoljno zategnute, tako da između djeteta i pojasa kod ključne kosti ima prostora za samo jedna prst. Između djeteta i sjedelice ne treba biti dodatno postavljenih materijala, što uključuje džempere i jakne.