Jedna od stavki je i srpski nacionalizam

Proizvodi sa Kosova još uvijek se ne mogu probiti na tržište Srbije. Predstavnici poslovnih subjekata na Kosovu kažu da se njihovi proizvodi ne mogu probiti na tržišta Srbije zbog srpskog nacionalizma. Oni dodaju da se njihovi proizvodi ne prodaju ni u opštinama na Kosovu nastanjenim većinskim srpskim stanovništvom.

Shaqir Pallushi iz kompanije "Frutex" kaže da Srbi ne konzumiraju domaće kosovske proizvode.

"Veoma je teško da se izvozi na srpsko tržište, jer je tamo još uvijek prisutan nacionalizam. Oni i dalje ne žele naše proizvode. Nije riječ o kvalitetu, jer naša kompanija izvozi proizvode u 15 zemalja svijeta, uključujući i Ameriku. kada bi se radilo o lošem kvalitetu, ne bismo mogli izvoziti na druga tržišta. Na tržište Srbije se izvoze samo proizvodi koji su polufinalni, odnosno sirovine koje se ne mogu identifikovati", rekao je on za list "Zëri".

Prema njegovim riječima, čak i na Kosovu, na teritoriji naseljenu srpskim stanovništvom su prisutni samo sa jednim malim dijelom svojih proizvoda.

"U očima Srba smo i dalje samo kupci i proizvođači. Naše proizvode ne žele", rekao je on.

Čak i Ismet Bojku iz kompanije "Devolli Corporation", rekao je da se radi o srpskom nacionalizmu.

"Nekoliko puta smo pokušali proboj na tržište Srbije, ali je sve bilo uzaludno. Poslali smo nekoliko kamiona kao uzorak, ostavili su nas nekoliko dana da čekamo i na kraju nisu prihvatili. Ukoliko pokušaš da pošalješ proizvod, onda samo stvaraš troškove. Srpski nacionalizam je još uvijek prisutanm, a pogotovo nakon utakmice Srbija - Albanija. Srbi štite svoje proizvode. Ali, i mi moramo štititi naše", rekao je on.

I Lulzim Rrmoku iz kompanije "Miros" je rekao da blokada kosovskih proizvoda se ne dešava zbog kvaliteta, nego kako on kaže, zbog srpskog nacionalizma. Prema njegovim riječima, čak i u sjevernom dijelu Mitrovice ima blokade.

"Mi smo kao firma u nekoliko opština na Kosovu, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo prisutni sa svojim proizvodima, ali ne i u sjevernom dijelu Mitrovice. tamo se ne možemo probiti", rekao je on.

S druge strane, Afrim Berisha iz kompanije "Bylmeti" kaže da nikada nije pokušao da izvozi u Srbiju.

"Mi se kao firma nikada nismo pokušali probiti na tržište Srbije, jer bi stvorili samo troškove. Nemoguće je probiti se na to tržište kada se zna da država Srbija ne priznaje naše institucije, ne priznaje naša dokumenta", rekao je on.