OSNIVAČ FACEBOOKA

Neto bogatstvo Marka Zuckerberga povećalo se za više od 29 milijardi dolara između jutarnje kafe i pauze za ručak.

Dionice Mete skočile su više od 21% na vijesti o tromjesečnoj dividendi od 0,50 dolara po dionici koja će biti isplaćena 26. marta.

Prema američkoj Komisiji za vrijednosne papire, Zuckerberg posjeduje oko 350 miliona dionica te firme, piše CNN.

Osim ako ne proda ili kupi više dionica kompanije i pod pretpostavkom da tromjesečna dividenda ostane na istoj razini, Zuckerberg će također dobiti na isplatama dividende kompanije u iznosu od približno 700 miliona dolara godišnje.

Iako dividende uzbuđuju dioničare jer nagrađuju ulagače samo za držanje dionica, također su naširoko kritizirane zbog umjetnog napuhavanja cijene dionice bez trošenja na zaposlenike ili poboljšanja temeljnog poslovanja.

Ovaj porast ukazuje na potencijalnu štetu dionicama Mete nakon što je Zuckerberg, zajedno s drugim čelnicima društvenih medija, svjedočio u srijedu pred Senatskim odborom za pravosuđe o rizicima koje njihovi proizvodi predstavljaju za mlade ljude.

Zuckerberg je bio pod pritiskom internih Metinih dokumenata koji su sugerirali da kompanija procjenjuje životnu vrijednost tinejdžera na 270 dolara, kao i Metine transparentnosti u pogledu načina na koji unovčava korisničke podatke.

Zuckerberg se izvinio prisutnim roditeljima koji kažu da su njihova djeca žrtve društvenih mreža.

“Žao mi je zbog svega što ste svi prošli. Niko ne bi trebao prolaziti kroz stvari koje su vaše porodice pretrpjele i to je razlog zašto toliko ulažemo i nastavit ćemo ulagati napore u cijeloj industriji kako bismo bili sigurni da nitko ne mora prolaziti kroz stvari koje su vaše porodice morale trpjeti."