Slaba industrija

Najnoviji podaci kratkoročno ne ulijevaju mnogo nade njemačkoj ekonomiji, a u ljetnom kvartalu (juli – septembar) nije zabilježen oporavak.

Centralna banka Njemačke (Bundesbank) saopćila je da se očekuje pad njemačke ekonomije u trećem kvartalu, zbog slabe industrije i spore privatne potrošnje.

To piše u septembarskom izvještaju o nacionalnoj ekonomiji, u kojem se navodi da najnoviji ekonomski podaci kratkoročno ne ulijevaju mnogo nade njemačkoj ekonomiji te da u ljetnom kvartalu (juli – septembar) nije zabilježen oporavak ekonomije, prenosi Anadolija.

“Uprkos blagom usporavanju rasta cijena, snažnom rastu plata i dobroj situaciji na tržištu rada, domaćinstva i dalje ograničavaju vlastitu potrošnju”, navodi Bundesbank.

Dodaje se da sve veća slabost industrije također vrši pritisak na ekonomski rast zemlje.

“Očekuje se da će njemačka ekonomska proizvodnja blago pasti u trećem kvartalu 2023. godine”, navodi se.

Ovisnost o kineskom repromaterijalu

U izvještaju Bundesbanka dodaje se da njemačka ekonomija također ima problema u kontekstu vanjskotrgovinske razmjene, kao i da njemačka industrija, koja je uglavnom orijentirana na izvoz, zavisi od repromaterijala iz Kine.

Za ovu godinu njemački Institut Ifo očekuje pad njemačke ekonomije od 0,4 posto, a Institut za svjetsku ekonomiju iz Kiela (IfW) očekuje pad od 0,5 posto.

Prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Njemačka će biti jedina članica G7 koja će ove godine zabilježiti ekonomski pad.