Udruženje ugostitelja zahtjeva od vlade potpuno oslobađanje od mjera, odnosno početak rada svadbenih sala i diskoteka tokom ljetnje sezone.

Veton Zuka, član odbora Udruženja ugostitelja, u intervjuu za Ekonomia Online rekao je da bi izvršna vlast trebalo da razmisli o ovom aspektu, ističući da se još jednom pokazalo da oni nisu u žarištu širenja virusa.

„Nadamo se da ćemo sada otvoriti, već se vidi da su brojevi opali, još jednom se dokazuje da gastronomija nije žarište širenja (virusa), jer sada radimo do 10:00, a taj broj je vrlo mali i to je vrlo dobra vijest, ali treba naglasiti da to nije žarište širenja, i zaista sada očekujemo od Vlade da razmisli u ovom smjeru za potpuno otvaranje, uz poštovanje mjera“, rekao je Zuka.

„Ulazimo u ljetnju sezonu, a tada dolazi dijaspora i poznata je njihova pomoć i uticaj na Kosovo. Dakle, očekujemo da vlada sagleda realnu situaciju i razmotri naš zahtjev da iskoristimo dolazak naših ljudi iz dijaspore u ekonomskom smislu, tako da nema logike sa zatvaranjem“.

Zuka dalje kaže da se pomoć koju pruža Vlada ne poklapa sa ekonomskom štetom koju je ovaj sektor imao, gdje čak ni izgubljeno radno vrijeme nije nadoknađeno.

“U pogledu štete i koristi, one se ne poklapaju u ni u jednom trenutku kao što se nisu podudarale ni prošle godine ni ove godine. Osim što su bili polovični, imamo malo ili nimalo subvencija za izgubljene sate, na primjer da radimo do 10.00, ili do 09.00, a i da ne govorimo o potpunom zatvaranju koje je bilo“.

"Dakle, u smislu toga da bude normalno – nismo zadovoljni, ali takođe se odnosi i na stvarnu pomoć koja je trebalo da bude data preduzećima, a posebno ugostiteljstvu, i posebno diskotekama i salama za vjenčanja koje nisu radile nijednog trenutka i nijedan dan“, kazao je.

Započelo se sa prijavljivanjem za subvencije vlade nakon posljednjih mjera, i Zuka je dodao da je interesovanje veoma veliko, izvještava EO.

„Sada ne možemo da znamo brojeve jer preduzeća se prijavljuju i Ministarstvo finansija je otvorilo program tako da može da se prijavi bilo koji biznis koji ispunjava uslove i da svoje podatke. U osnovi, ako se ne varam, Vlada je za februar dobila već prijave za radnike, tako da su preduzeća već prijavila. Nadamo se da ćemo dodjeliti sredstva što brže kako bi ih preduzeća dobila“, naglasio je dalje Zuka.

Izvor: Ekonomiaonline/Kossev