Odlazak u bolji život

Predstavnik Udruženja gastronoma Kosova Arian Vranica izjavio je da je, od kako je 1. januara stupla na snagu odluka o viiznoj liberalizaciji, Kosovo napustilo 10.000 radnika iz tog sektora, od kojih su mnogii zatražili neplaćeno odsustvo.

"Poslije liberalizacije viza ima napuštanja posla, a, prema statistikama koje imamo na terenu, posao je napustilo i do 10.000 ljudi, pri čemu su mnogi zatražili i neplaćeno odsustvo. Očekuje se da će do 150.000 ljudi napustiti zemlju tokom 2024. godine" upozorio je Vranica je za Klan Kosova

Uakazao je da je položaj radnika na Kosovu dugo godina bio zloupotrebljavan i da danas, iako su "stvari krenule na bolje", situacija još uvijek nije zadovoljavajuća.

Naveo da je 2019. godine u njegovom sktoru bilo 12.000 radnika, dok je sada registrovano 6.000 privrednih subjekata i 27.000 radnika.

Istakao je da je dualno obrazovanje doprinelo smanjenju nezaposlenosti, kao i da su povećane kontrole inspekcije rada i poštovanje ugovora od strane poslodavaca.

"Preduzeća nude zdravstveno osiguranje, povećala su plate, takođe je većina plata. Ranije je plata odlazila na osnovne troškove, sada je došlo do poboljšanja situacije, ali je situacija još uvijek nezadovoljavajuća", zaključio je Vranica.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova