Glavni urednik lista "Koha ditore" Agron Bajrami kaže da je dogovor u Briselu ustupak kosovske strane kojim Srbija osigurava status kandidata za Evropsku uniju.

Bajrami smatra da su dobici za Kosovo premali i veoma nejasni. On smatra da je većina stvari koje se sada pominju kao dobici - liberalizacija viza, ugovorni odnosi sa EU i slično, još ranije bila pomenuta kao dobitak. On smatra da bi Kosovo trebalo da dobije korake poslije kojih bi eventualno mogao da počne pregovore o stabilizaciji i asocijaciji sa EU.

"To, međutim, nije sigurno, pošto sve zavisi od volje svih 27 članica EU, od kojih pet još ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je Bajrami.

On lično misli da je sam dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova sa fusnotom nepravedan jer se njime, kako kaže, legitimiše pozicija srpske strane o nepriznavanju Kosova, a dozvoljava se da se dovodi u pitanje pozicija kosovske strane da je Kosovo nezavisna država.

"Jedini kompromis koji bi, po meni, bio ispravan i pravedan, i na kojem je kosovska strana trebalo da insistira, jeste taj da postoje dve fusnote, jedna ispod imena Kosova i druga ispod imena Srbije", kazao je Bajrami.

U Prištini su se već čuli mnogi glasovi protiv ovog kompromisa, naveo je Bajrami i zato kaže da ga ne bi čudilo da dođe do povećanih političkih tenzija između vlasti i opozicije, ali i u koaliciji na vlasti.

On, međutim, ocjenjuje da ovakvim dogovorm dugoročno gubi i Beograd.

"Beograd gubi da se već sada suoči sa neminovnom istinom da se Srbija može učlaniti u EU samo kad prizna da Kosovo nije dio Srbije. Nažalost, zapadni zvaničnici odlučili su da odlože to suočavanje, što će dodatno iskomplikovati stvari", izjavio je Bajrami.

On je rekao i da veoma brzo očekuje da će situacija oko sjevera Kosova i na samom sjeveru početi da se mijenja, što bi, kako je naveo, na neki način moglo da bude predigra za slijedeći "historijski" dogovor Kosova i Srbije - onaj o statusu sjevera.