Hillary Clinton ocjenila je da su današnjim sporazumom "Kosovo i Srbija načinili još jedan važan korak ka približavanju zajedničkoj evropskoj budućnosti".

Kako se navodi u saopštenju iz ambasade SAD u Prištini, ona je zahvalila EU na pokroviteljstvu u razgovorima Beograda i Prištine "i na pomoći koju je pružila dvema državama da ostvare svetliju budućnost". "Ovo je važan korak za Kosovo. Ovi dogovori u skladu su sa njegovom nezavisno'ću, teritorijalnim integritetom i suverenitetom", rekla je Hillary Clinton.

"Ovim se Kosovo približava njegovoj punoj integraciji u Evropu, što SAD nastavljaju da podržavaju", navela je ona.

Prema njenim riječima, "Kosovo će sada sedeti za stolom na regionalnim skupovima u svojstvu jednakog partnera, zastupajući svoje interese i govoreći u svoje ime".

"Takođe izražavamo nadu da će ovi dogovori otvoriti vrata Srbiji za kandidaturu za ulazak u EU. Napredak Srbije ka evropskim integracijama je dobar za Srbiju, dobar za Kosovo, i dobar za budućnost čitavog regiona. Unapred se radujemo nastavku dijaloga pod pokroviteljstvom EU i o ostalim pitanjima koja utiču na svakodnevni život građana obeju zemalja", navodi se u saopštenju.

Hillary Clinton je ocjenila da "snažno i trajno prijateljstvo veže SAD sa Kosovom i Srbijom".

"Želim da odam priznanje obema vladama na njihovoj fleksibilnosti i naporima tokom trajanja dijaloga. Pozivam narode i Kosova i Srbije da primjenjuju ove dogovore iskreno, kao i da podrže napredak koji je učinjen", navela je državna sekretarka SAD.