Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga ocjenila je da postignuti sporazumi Beograda i Prištine pomažu procesima evroatlanskih integracija i obezbjeđuju ravnopravno predstavljanje Kosova kao države u regionalnim i međunarodnim organizacijama i mehanizmima.

"Republika Kosovo ima budućnost u evropskim integracijama, kao članica EU i NATO-a. Integracija je težnja svih građana Republike Kosova, bez razlike i nema drugu alternativu. Postignuti sporazumi pomažu tim procesima i obezbjeđuju ravnopravno predstavljanje Kosova kao države u regionalnim i međunarodnim organizacijama i mehanizmima", navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednice Kosova.

Jahjaga je ocjenila da je današnje potpisivanje sporazuma o regionalnom predstavljanju i integrisanom upravljanju prelazima (IBM) značajno jer doprinosi "otopljavanju odnosa" Kosova i Srbije, olakšavanju života građana i slobodi kretanja ljudi i roba.

Predsjednica Kosova ocjenjuje da to predstavlja konkretizaciju evropskog puta Kosova uspostavljanjem ugovornih odnosa sa EU i početak studije o izvodljivosti za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, čime će se ubrzati integraciju Kosova u EU i omogućiti produbljivanje i ostvarivanje reformi.

Jahjaga je, zahvaljujući SAD i EU na pomoći koju su pružili dijalogu i postizanju sporazuma, pozvala sve institucije, partije i građane da pruže konkretnu podršku sporazumu, cjelokupnom dijalogu i putu Kosova kao nezavisnoj i suverenoj državi u procesu evropskih integracija.