Potpredsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović ocijenio je danas da je dogovor Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova "veleizdaja" učinjena kako bi Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU.

Todorović je agenciji Beta rekao da "ovaj dogovor predstavlja zaokružen proces potpunog otimanja Kosova koji sprovode SAD i EU i potpuni krah politike predsjednika Srbije Borisa Tadića koji se može nazvati "veleizdajom" ".

"Ovo je jedan od najsramnijih dana u istoriji Srbije i biće crnim slovima zapisan", kazao je Todorović. Sve  je urađeno kako bi Srbija dobila 'navodni' status kandidata koji, kako je rekao, ne znači ništa ali kojim će se mahati u predizbornoj kampanji.

Socijaldemokratska unija (SDU) pak pozdravila je  postizanje dogovora Prištine i Beograda i izrazila nadu da će dogovor biti ne samo dobra osnova za konačno dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, nego i da će biti početak normalizacije odnosa u regionu.

"SDU postavlja otvoreno pitanje Vladi Srbije koji je razlog da se taj važan sporazum za našu zemlju po mnogim pitanjima donosi u poslednji čas i to pod ogromnim međunarodnim pritiskom", naveo je u saopšenju predsjednik SDU Žarko Korać.

Korać je istakao da ključno pitanje na koje bi Vlada Srbije trebalo da odgovori građanima glasi "šta je zapravo realna politika Srbije prema Kosovu".

RSE