Na adresu našeg portala stiglo je saopštenje Nove demokratske stranke (NDS) kojeg prenosimo u cjelosti. Dokazujemo i na ovaj način, kao što smo činili svo vrijeme do sada, da smo podjednako otvoreni za sve a u cilju istine i demokratije.

Mi, Nova Demokratska Stranka, predstavnici zajednice Bošnjaka, braneći prava zajednice izlazimo u javnost saopštenjem o najvećoj izdaji nacionalinh i političkih interesa zajednice od strane koalicije Vakat. Da bi zajednici bilo jasnije, počećemo hronološkim redom dešavanja:

1. Sjednica Skupštine Kosova, 19. i 20. maj 2005. godine

- Predstavnik SDA Numan Balić iznosi na Skupštini Kosova i podržava prijedlog za opštinu Vitomirica.
- Predstavnik KDTP Mahir Yagcilar, obračajući se Skupštini javno iznosi zadovoljstvo jednoglasne podrške unutar poslaničke koalicije 7+ (Vakat, KDTP i Romi) pilot programu opšine Mamuša.
- Predstavnik Vakat koalicije Džezair Murati na Skupštini opravdava podršku KDTP-u a ne SDA-i sljedećom izjavom: "Trebamo biti realni, nismo mogli očekivati da iz ostalih zajednica idu dvije opštine. Figurirao je prijedlog Vitomirice i Mamuše. Ako se malo pozabavimo argumentacijama, mi trebamo biti realni. Ako govorimo o interesima građana, onda možemo reći da je Vitomirica mnogo bliže Peći i da je na neki način kao predgrađe Peći a da je Mamuša udaljenija od Prizrena".

2. Wikileaks - tajne depeše Ambasade SAD na Kosovu, maj 2006. godine

Prati link 1: Viewing cable 06PRISTINA427, KOSOVO: NON-SERB MINORITIES AMBIVALENT ABOUT

Ne srpske manjine neodlučne oko decentralizacije

Paragraf 1. ”…Većina lidera ne srpskih manjina je tokom zadnjih sastanaka bila nedvosmislena želeći da odluči o stvaranju općina sa manjinskom većinom kroz razgovore sa Kosovskim liderima u Prištini nego putem pregovora sa Beogradom, već je bila zabrinuta za uticaj na izmjene manjina koje ostaje u većinski albanskoj sredini“.

Paragraf 3. “... Idrizi je takođe naglasio da je njegova stranka osvojila najveći broj glasova Goranaca/Bošnjaka u opštini Dragaš, centru goranske zajednice i teritorije predložene od strane Beograda za goransku opštinu te tvrdio da je on legitimni predstavnik interesa Goranaca.

Paragraf 4. “Goranska zajednica je podjeljena oko toga kako najbolje i šire predstaviti svoje interese u Beču. Neki Goranci, poput Idrizija, smatraju da su Goranci podskup (ili barem u vezi sa) širom zajednicom Bošnjaka, i vidi interese zajednice kao najbolje imajući bliže odnosa sa kosovskim Bošnjacima i etničkim Albancima...“

Paragraf 5. “... Vakat lideri izražavaju zabrinutost, ističući da bi lideri Bošnjaka predložili stvaranje opštine u dolini Župe kod Prizrena, sa centrom u Rečanu, koji bi podrazumevao 13-15,000 ljudi sa etničkim sastavom od 80 odsto Bošnjaka, 15 odsto Albanaca, 4 odsto Srba i jedan odsto Turaka. Međutim, oni su zabrinuti da će uključivanjem 70 odsto Prizrenskih Bošnjaka u takvoj opštini ostaviti drugih 30 odsto izolovano i podložno migraciji ili asimilaciji u Albance…”

Paragraf 6. ”… Idrizi je istakao da Vitomirica - rodni grad političkog rivala Numana Balića -Bošnjaka koji želi da Vitomirica postane opština – ima samo 46 odsto Bošnjaka, prema podacima iz UNHCR-a.

Paragraf 7. “… Iz tih razloga, poslanička grupa 6+ jednoglasno je favorizovala stvaranje sistema decentralizacije koji bi stvorio više pod opštinskih jedinica u postojećim opštinama kako bi neke funkcije upravljanja približili građanima izbegavajući razdvajanje i isključenje manjina iz postojećih opština. "Ono što nam je potrebno je puna integracija, a ne razdvajanja".

Paragraf 8. ”…Lideri zajednica su izjavili Političkom Službeniku Ambasade da je Idrizi imao specifićan mandat po pitanju decentrlizacije u Beču te da nameravaju da izaberu različite predstavnike da ih zastupaju po različitim pitanjima...”

Paragraf 10. ”…Kosovski lideri ne srpskih manjinskih zajednica snažno favorizuju decentralizacija, ali su radije za sistem opštinskih pod jedinica kojim neće otkinuti malu populaciju svojih zajednica iz većih centara stanovništva zajednica..“.

3. Ministar i Generalni Sekretar Ministarstva Lokalne Samouprave, Sept. 2011


Septembra 2011. u selu Rečane, održan je kontstruktivni sastanak povodom procesa decentralizacije regiona Župe, uz prisustvo Ministra Lokalne Samouprave i Generalnog Sekretara Ministarstva sa kompletnim osobljem koje vodi sam proces decentralizacije.

Prati link 2: Jedinstveno za opštine sa bošnjačkom većinom

Iz gore navedenog linka mogli ste jasno čuti odlučnost i spremnost Ministra i Vlade što se tiče unapređenja kvaliteta života građana procesom decentralizacije kao i Generalnog Sekretara Ministarstva koji potvrđuje da je jedini procesuiran zahtjev od strane zajednice Bošnjaka podnijet novembra 2009. od strane mjesne kancelarije Rečane za formiranje opštine Rečane kao i da je proces formiranja podjeljen u 19 sektora te da se razmatra i da će se razmatrati na Vladi Kosova.

Takođe, providno je izbjegavanje i svaljivanje krivice na Vladu Kosova i Međunarodnu Zajednicu od strane Vakat koalicije, te negiranje bilo kakvog stepena odgovornosti za svoju ne angažovanost prilikom predlaganja pilot opština, kreiranja Ahtisaarijevog paketa, pregovora u Beču itd... U periodu nakon sastanka do dana današnjeg započinje neviđeno plasiranje dezinformacija, vođenje destruktivne politike i manipulisanje javnim mnjenjem, putem medija od strane Vakat koalicije na račun podnijetog zahtjeva novembra 2009. i samog procesa decentralizacije opštine Rečane.

Koristeći se opštim stanjem neinformisanosti naše zajednice, te držeći monopol, kontrolu i recenziju uređivačke politike nad svim mogućim medijima i web portalima preko kojih se zajednica Bošnjaka informiše, uključujući očiglednu pristrasnost redakcije na bosanskom jeziku javnog servisa RTK, Vakat koalicija nastavlja drugu deceniju manipulisanja javnim mnjenjem, vješto izbjegavajuči svaki vid odgovornosti za političke neuspjehe i nezainteresovanost za zaštitu vitalnih interesa zajednice, servirajući dezinformacije, vršeći direktnu opstrukciju procesa decentralizacije opštine Rečane, što kao posljedica rezultira percepcijom “informacija“ i osjećajem kontinuiranog ogorčenja i razočarenja zajednice Bošnjaka u institucije Republike Kosovo.  

Scenario najžešćeg serviranja dezinformacija po Vakatu podređenim web portalima i oponiranja zahteva za decentralizaciju zadnjih dana predvodi niko drugi nego zamjenik ministra za Dijasporu Ćerim Bajrami, ličnost koja apsolutno nema nikakvih kompetencija niti ovlašćenja da u ime Ministarstva Lokalne Samouprave ili Međunarodne Civilne Kancelarije iznosi takvu vrstu dezinformacija pokušavajući da odbrani političke poraze svojih mentora (Dž. Murati i S. Idrizi) kojima je slijepo podređen.

Prati link 3: Bez valjanog zahtjeva za opštinu Rečane, za Dragaš i Vitomiricu zahtjev ne postoji!

Nova Demokratska Stranka ovim saopštenjem obavještava zajednicu Bošnjaka da je proces decentralizacije opštine Rečane u toku, da će se:

a) nakon ispunjavanja dva uslova koje ste čuli od strane Generalnog Sekretara Ministarstva (ocjena održivosti postojećih opština i rezultat popisa stanovništva) koji su već dostupni,
b) zahtjev naći na među-ministarskoj komisiji koja zahtjev razmatra, i
c) preporučuje ga Parlamentu Kosova sa zahtjevom o izmjeni Zakona o Administrativnim Granicama tj. uvrstavanjem regiona Župe na geografskoj karti opština Kosova,
d) da bi se na kraju procesa uspjela izdejstvovati 2/3 poslanička većina u Parlamentu Kosova.
 
Političkog i ideološkog vođu Vakata - Džezaira Murati, zbog totalne političke nezrelosti, pasivnosti i nezainteresovanosti za odbranu nacionalnih interesa zajednice Bošnjaka u vrijeme stvaranja pilot a kasnije i Ahtisaarijevih opština smatramo jedinim krivcem za vođenje izdajničke politike zajednice te pozivamo sve političke subjekte i nevladine organizacije da javno reaguju i osude propalu politiku Vakata o "decentralizaciji".

NDS će uvijek braniti nacionalne i političke interese zajednice i podržavati beskompromisnu spremnost  da ide događajima u susret i vjeruje da je to najjači argument i razlog reformatorske politike, koja će intenzivnije započeti sa mogućim kooaliranjem sa svakom novom inicijativom, koja će biti zasnovana jedino na interesima zajednice. Sa medijskom politikom bez promjene, zajednica Bošnjaka nikada neće postati dio modernog evropskog društva, zasnovanog na vrijednostima slobode, ljudskih prava, iskorenjivanja mržnje, regionalne saradnje, modernizacije ekonomije, razvoja tržišta, obrazovanja i kulture koji su suština političke ideje preokreta, koju simbolizuje Nova Demokratska Stranka i na kojoj NDS insistira i izgrađuje svoju političku platformu.

NOVA DEMOKRATSKA STRANKA
Prizren, 23. februar 2012.