Prvi između kompanija iz Srbije i Kosova

Operatori prenosnih sistema struje Elektromreža Srbije (EMS) i Kosova (KOSTT) potpisali su okvirni sporazum o saradnji, izjavio je zamjenik direktora Sekretarijata evropske Energetske zajednice Dirk Buschle.

On je u interjvuu za portal Euractiv.rs i agenciju Beta rekao da je to pravno obavezujući dokument, gdje je kao jedna od obaveza potpisnika i postizanje novih dogovora.
Taj sporazum, istakao je Buschle, zaključen 12. februara razmjenom potpisa, kao prvi između kompanija iz Srbije i Kosova, vrlo je važan.
"Kada govorimo sa stanovišta integracija u EU o normalizaciji odnosa, to je apstraktan koncept, ali kada pogledate šta može da se konkretno uradi, možda je ovakav sporazum dvije kompanije koje postupaju racionalno, najbolji primjer kako se normalizuju odnosi", rekao je Dirk Buschle.
On je dodao da je sporazum osnova za naredne korake u odnosima KOSTT i EMS i prvi put su sistemi kojima upravljaju te kompanije razgraničeni, ali da ne definiše vlasništvo nad imovinom, jer je to jedino kontroverzno pitanje koje treba rješavati na druge načine za rješavanje sporova.