Izlaz iz aktuelne krize

Pozvao sam čelnike Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Albina Kurtija u Brisel na hitne sastanke za pronalaženje izlaza iz aktuelne krize, objavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Josep Borrell.

Kako je naveo u objavi na Twitteru u četvrtak ujutro, 22. juna, potrebni su hitna deeskalacija i novi izbori na severu Kosova, uz učešće pripadnika srpske zajednice.

"Ovo je najvažnije za region i EU", napisao je Borrell.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je potvrdio u sredu uveče da će otputovati u četvrtak, 22. juna, u Brisel na sastanak koji je sazvao visoki predstavnik EU nakon povećanih tenzija na severu Kosova.

Predsednik Srbije je u četvrtak ujutro objavio da ide u Brisel i da će se sastati samo sa Boreljom. Prethodno je rekao da tek treba da odluči da li će se "tehnički" pojaviti na sastanku, uz napomenu da neće razgovarati sa Kurtijem.

Portparol Evropske unije Peter Stano je 21. juna rekao da očekuje da Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozitivno odgovore na poziv za sastanak.

Prema izvorima Radija Slobodna Evropa, nije sigurno da li će doći do direktnog sastanka između dvojice lidera ili će se oni samo odvojeno sastati sa šefom evropske diplomatije Borrellom.

Na severu Kosova od kraja maja su podignute tenzije koje su u nekoliko navrata dovele do nasilja, gde se lokalno srpsko stanovništvo protivi dolasku albanskih gradonačelnika. Oni su bojkotovali aprilske lokalne izbore i sada ne prihvataju rezultate.

Policija Kosova je do sada uhapsila šest osoba sa severa zbog sumnje da su učestvovali u kriminalnim radnjama, dok je trojici određen jednomesečni pritvor.

Situacija je dodatno zategnuta zbog hapšenja kosovskih policajaca.

Međunarodna zajednica je pozvala na hitno smirivanje tenzija, odnosno Kosovo da raspiše nove izbore i povuče svoje policijske snage iz opštinskih zgrada a Srbiju da obezbedi učešće Srba na izborima.