Nije bila proaktivna

Aktuelna Vlada Kosova se pokazala nesposobnom za dijalog sa Srbijom, rekao je za KTV član Predsjedništva Demokratskog saveza Kosova Muhamet Hamiti.

Kako navodi Hamiti "Kurtijeva vlada je vratila tehnički dijalog".

"Ova vlada nije bila proaktivna, već godinu i po dana ne zna za pitanja dijaloga i pretvorila je dijalog o političkim pitanjima, o elementima sveobuhvatnog sporazuma, u dijalog o tehničkim pitanjima. Dijalog je počeo prije 11 godina kao tehnički, a prerastao je u politički kada je vladu predvodio LDK“, rekao je on.

Hamiti je rekao da dijalog treba da ima "obostrano priznanje u svojoj srži i da druga pitanja treba da budu elementi sveobuhvatnog sporazuma".

Kao takve elemente uveo je pitanje dokumenata ili Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Politički dijalog sa priznanjem suštinski riješava druga pitanja. Pitanja kao što je lična karta su mnogo manja kada postoji sporazum o priznavanju. Vlada Srbije je uredno razvukla ceo ovaj proces i Vlada Kosova je upala u njihovu zamku pristankom da razgovara o praktičnim pitanjima i da degradira dijalog sa političkog na tehnički", rekao je Hamiti.

On je dodao da je dijalog u posljednje dvije godine u zastoju i da ga, prema njegovim riječima, treba što prije pretvoriti u politički dijalog.

Hamiti je naglasio da je "odluka o međusobnom priznanju teška za Srbiju, ali i neizbježna za nju".

Izvor: Koha/KTV/Kosovoonline