KORISNI SAVJETI

Planiranje odmora s malom djecom može biti vrlo izazovno naročito ako planirate putovati avionom. Međutim, doba dana i sjedala koja rezervišete mogu napraviit veliku razliku.

Stjuardesa aviokompanije Virgin Atlantic Rebecca Love otkrila je koja mjesta biste trebali rezervisati u avionu ako putujete s bebama ili djecom.

Ona je objasnila da su prostor, pregrada i mjesta u blizini toaleta najbolje opcije za ljude koja putuju s djecom.

"Ako su dovoljno mali, pokušajte nabaviti pregradno sjedalo i zatražite kolijevku. To znači da će se moći kretati ili spavati puno bolje nego da su na normalnom sjedalu u avionu", rekla je.

Kod mnogih aviokompanija, putnici se moraju ranije javiti i tražiti pregradu za sjedalo.

Ova stjuardesa objasnila je da su sjedala do prozora dobra i za odvraćanje pažnje djece od vanjskog prostora te imaju puno umirujući pogled od unutrašnjosti kabine.

Međutim, porodicama sa starijom djecom savjetuje da rezervišu mjesto u blizini toaleta. Ističe kako je najvjerovatnije da će im WC trebati češće pa će na roditelji na taj način izbjeći bespotrebno hodanje po kabini.

Porodicama s bebama preporučuje da izbjegavaju noćna putovanja radi takozvanog opuštajućeg leta. Savjetuje dnevni let jer će se na taj način izbjeći briga o tome da li će se neko od prisutnih putnika nervirati jer ne može spavati i odmarati tokom leta.

Nedavno istraživanje pokazalo je da će djeca najvjerovatnije imati napad bijesa samo na početku leta da će trajati najmanje 15 minuta. Studiju je proveo naučnik Tom Crawford sa Oxforda, koji je rekao da ih uzrokuju četiri situacije, a to su pospanost, dosada, glad i buka.