NEZDRAVE NAMIRNICE

Obroci koji su napravljeni za bebe moraju biti zdravi i prikladni. Pojedina hrana za bebe u osnovi je potpuno bezvrijedna i nezdrava.

To je obično hrana bogata kalorijama, šećerom ili soli i siromašna hranjivim sastojcima. Ovaj prehrambeni deficit može čak ometati njihov razvoj.

Zbog toga je važno znati koja je hrana najbolja za bebe, a koju treba izbjegavati, uključujući nezgodnu hranu i potencijalne opasnosti od gušenja.

Tvrda, ljepljiva, skliska, krupna i okrugla hrana nije sigurna za malu djecu, jer se njom lako mogu gušiti. Zato nemojte svojoj bebi davati hrenovke, kobasice, velike komade mesa ili sira, cjelovito grožđe, kokice, krupno sirovo povrće i cjelovite orašaste plodove i sjemenke.

Prema istraživanju o prehrambenim navikama dojenčadi i mališana, nekim se bebama svakodnevno daju bezalkoholna pića. Isto istraživanje pokazalo je da je do 24. mjeseca više od 10 posto mališana pilo gazirana pića svaki dan.

Prema mišljenju stručnjaka, gazirana pića ne sadrže apsolutno nikakve hranjive sastojke, a konzumiranje takvih pića znači da bebe jedu i piju manje hranjive hrane koja je njihovom tijelu zaista potrebna. Također, ova vrsta pića sadrži mnogo šećera, što može uzrokovati karijese i druge problem sa zdravljem.

Još jedno veliko istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da oko 14 posto 9-mjesečne djece jede pomfrit barem jednom sedmično. Ta se brojka povećava do više od 40 posto do 12. mjeseca života, što čini pomfrit odnosno pržene krompire među glavnim povrćem koje konzumiraju mališani i označava početak nezdravih navika.

Važno je smanjiti količinu brze hrane na meniju bebe, jer je puna masti, šećera, soli i kalorija, a ima malo zdravih hranjivih sastojaka. Zdrav desert prilagođen djeci je naprimjer pečena, pasirana jabuka s malo cimeta. Prirodno je slatka i ima dobra vlakna, vitamine i ukusnu, glatku teksturu.

Korištenje soka za zaslađivanje hrane za bebe također nije dobra ideja. Šećeri u soku mogu ubrzati probavu hrane, ometajući sposobnost tijela da apsorbira hranjive sastojke.

Najbolje pripremljena dječja hrana ima malo sastojaka, bez dodane soli, šećera ili modificiranog škroba. Stoga preporučuje se da upravo takvu hranu birate za svoje mališane.