Vlada nije transparentna

Analitičar Ridvan Berisha izjavio je da aktuelna vlast na Kosovu nije transparentna ističući da premijer Albin Kurti izbjegava pitanja o Zajednici srpskih opština. Berisha navodi da saveznici očekuju da se nacrt statuta ZSO pošalje Ustavnom sudu jer je to, kako kaže, obaveza Kosova, prenosi ABC News.

"Naša vlada nije transparentna, uopšte ne komunicira sa javnošću. Premijer izbjegava odgovore na ovu temu. Još nemamo konkretan odgovor od premijera Kosova, znamo samo ovo: prvo je to bio jasan zahtjev SAD, pa Francuske u komunikaciji koju je premijer Kurti imao sa predsjednikom Macronom i na samom kraju Njemačka, pristalica Kurtijeve vlade", kazao je Berisha.

Dodaje da se i Njemačka pridružila svojim partnerima tražeći od Vlade Kosova da radi svoj posao.

"Nije mi jasno zašto premijer odugovlači sa ovim poslom kada je u Briselu i na međunarodnim stolovima obećao da će prihvatiti evropski nacrt za Zajednicu", dodaje.

Berisha kaže da je to obaveza za Kosovo te da svi oni koji imaju dileme, da li je to obaveza ili ne, treba da pogledaju izjave prijateljskih zemalja i šta je to što oni očekuju.

"Očekuju da Vlada izda nacrt Zajednice i pošalje je Ustavnom sudu. Nedavno su iz stranke Samoopredjeljenje bile glasine da bi predsjednica Osmani trebalo da igra tu igru. To je ping pong igra koja nikuda ne vodi", izjavio je Berisha.

Izvor: Kosovo online/ABC News